Tiltalt for mishandling av to samboere og sin lille datter

GJENSYN: Hortensadvokatene Øivind Rief Armo (t.v.) som forsvrer og Helge Hjetland som bistandsadvokat skal stå sammen i retten igjen.

GJENSYN: Hortensadvokatene Øivind Rief Armo (t.v.) som forsvrer og Helge Hjetland som bistandsadvokat skal stå sammen i retten igjen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En 27-årige hortensmann skal snart for retten, tiltalt for grov mishandling av to samboere samt sin mindreårige datter som han har med en tredje samboer.

DEL

Det er en ekte hortenssak som skal for retten i Horten når den tiltalte 27-åringen må møte fem dager i Nordre-Vestfold tingrett. I tillegg til tiltalte er alle partene, med unntak av dommerfullmektig Karl Kristian Nordheim, hentet fra et område på maks et par hundre meter fra Horten torg.

Aktor, politiadvokat Eskil Bredesen, forsvarer Øivind Rief Armo samt bistandsadvokatene Helge Hjetland, Nils Petter Johansen og Per Kristian Hansen er Horten sentrum-menn.

Fem fulle dager

Nærheten til tross, det legges opp til en rettssak over fem fulle dager. Med en rekke vitner og omfattende bevisførsel er det mye å favne over i denne mishandlings og familievoldssaken.

Tiltalen fra statsadvokat Arnfinn Hval med grunnlag i straffelovens bestemmelser om grov og langvarig mishandling i nære relasjoner, med en maksimumsstraff på inntil fire års fengsel, sier sitt.

BISTANDSADVOKAT: Per Kristian Hansen ivaretar interessene til den lille jenta.

BISTANDSADVOKAT: Per Kristian Hansen ivaretar interessene til den lille jenta. Foto:

Det samme gjør tiltalens enkeltpunkter om den gjentatte voldsbruken i over to og et halvt år som 27-åringen skal ha utsatt en samboer for.

Videre skal en ny samboer ha blitt utsatt for mye av det samme i nesten et år. I samme periode skal mannen også ha slått og mishandlet sin mindreårige datter.

Mange vitner

For påtalemyndigheten og samfunnet handler det også om å ta familievold på alvor. Derfor har det gått over to år siden hortensmannen ble tatt for de angivelige voldshandlingene, til han nå skal svare for det som i sin tid førte til straffesaken mot han. Og mye av det som skal ha skjedd i nesten fire år før arrestasjonen.

Politietterforskningen og -avhørene av fornærmede, vitner, hjelpeapparatet og andre impliserte har vært omfattende før alle tiltalepunktene skal gjennomgås på nytt i retten.

16 tiltalepunkter

I familievoldssaker er det vanligvis ikke så mange konkrete voldstilfeller fordi mye foregår privat, innenfor husets fire vegger, men i denne saken har statsadvokaten valgt å hente fram 16 konkrete tilfeller som det skal føres bevis for i retten. Med det er også berammet en rekke vitner og omfattende bevisførsel.

I tillegg til tiltaltes og de to ekssamboernes forklaringer skal også politifolk, det sosiale hjelpeapparatet og andre involverte i de ulike voldstilfellene forklare seg.

Bredt voldsspekter

For tingretten, ledet av dommerfullmektig Karl Kristian Nordheim, blir det gjennomgang av et ganske vidt voldsspekter når 27-åringens oppførsel skal gjennomgås. I tillegg til grov utskjelling, slag og vold rettet mot kjeve og hals slik at ofrene ikke fikk puste, skal de to kvinnene også ha blitt utsatt for voldshandlinger av det mer spesielle slaget.

For den første samboeren var det ekstra skremmende da hun, etter en krangel med samboeren, låste seg inn på badet fordi hun var redd han, og han skal gjennom å knuse et vindu i baderomsdøra ha tatt seg inn til kvinnen.

En annen gang skal han ha lagt henne i gulvet og satt seg oppå henne og holdt henne rundt munnen slik at hun ikke fikk puste. Dette til tross, hun skal ha klart å kjempet seg fri, slik at hun kunne komme seg ut av huset for å gjemme seg for mannen.

Nyttårsaften

Også den andre samboeren skal ha fått oppleve denne voldssiden av den 27-årige hortensmannen.

Det skal ha skjedd nyttårsaften 2013 da han ifølge tiltalen av en eller annen grunn ble så sint på kvinnen at han kastet henne i gulvet og satte seg på ryggen hennes. Mens han ifølge tiltalen sikret seg kontroll over hendene hennes, skal han ha holdt en hånd over kvinnens munn og nese og holdt henne nede på gulvet i rundt en times tid.

Mindreårig datter

Han lille datter skal også ha fått føle farens vrede, ifølge tiltalen. I nærmere to år skal faren ha slått henne i hodet med flat hånd, dratt henne i ørene eller armene, ristet henne samt «kjeftet» på jenta. Det skjedde angivelig fordi faren mente at barnet trengte en «time-out» i skammekroken.

Oppholdet i skammekroken med ansiktet vendt mot veggen skal til tider ha vært ganske langvarig. Ifølge tiltalen måtte jenta sitte der «noen ganger opp til en time, eller til hun sovnet».

Erstatningskrav

Sammen med straffesaken vil den 27-årige hortensmannen også bli møtt av krav om erstatning. De tre bistandsadvokatene har varslet overfor retten at de vil kreve oppreisning, såkalt tort-og-svie-erstatning for det kvinnene og barnet skal ha måttet utstå fra mannen.

Bistandsadvokatene varsler overfor Gjengangeren at størrelsen på erstatningskravene vil komme etter en grundig gjennomgang i retten, og er derfor ikke klare nå.

Det er advokat Øivind Rief Armo som skal forsvare den 27-årige i tingretten i hjembyen. Han ønsker ikke å kommentere saken til sin klient nå.

Artikkeltags