Frikjent for familievold

MULIGHETER: Det var så mange eventualiteter at tingretten valgte å frikjenne mannen for vold mot datteren sin.

MULIGHETER: Det var så mange eventualiteter at tingretten valgte å frikjenne mannen for vold mot datteren sin. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I spriket mellom de ulike forklaringen valgte Nordre Vestfold tingrett å frikjenne hortensmannen for vold mot sin tenåringsdatter.

DEL

I utgangspunktet var det en alvorlig sak; En hortensmann var tiltalt for å ha tatt kvelertak på sin datter med begge hender og klemt til, eller å ha holdt henne fast med hendene slik at hun følte ubehag.

Ifølge politiadvokat Pernille Flage kvalifiserte dette mannen til femten dagens betinget fengsel med en prøvetid på to år, samt en bot på 5.000 kroner.

Den tiltalte og hans forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, mente noe annet. De ba om frifinnelse.

LES OGSÅ: Fyllerør. Familievold. Festbråk. Selvmordskandidater. Barn som lider. Én som har låst seg ute. Bli med inn på politiets operasjonssentral natt til en søndag

Tre muligheter

Det ble full frifinnelse. Etter å ha hørt de ulike forklaringene valgte tingrettsdommer Øistein Wegner Fagernes og hans meddommere å feste mest lit til mannens og hans forklaring om behovet for å bruke makt for å få kontroll på sin datter da hun etter en krangel hjemme hylte og skrek mot faren sin.

– Vi har forklaringen til faren om at han grep datteren i den ene armen og la hånden over munnen hennes slik at hun sluttet å hyle og roet seg ned. Da hun ble rolig, satte de seg ned og snakket sammen om det som hadde skjedd, skriver tingrettsdommer Fagernes i dommen sin før han også tar opp datterens to forklaringer.

I ettertid

De to forklaringene fra ungjenta handlet først om at hun fortalte om et nakketak fra faren som gjorde vondt, og etterpå – da hun i politiavhøret ble forklart at hun hadde fortalt at hun hadde blitt tatt kvelertak på – fortalte at han også hadde tatt kvelertak på henne.

For tingretten ble det et avgjørende poeng at hendelsen fant sted for over ett år siden, og kom for dagen først i ettertid da jenta var sammen med to venninner og fortalte om dette.

Historien ble også referert til moren til en av venninnene. Hun kunne under rettssaken i Horten fortelle om enda mer vold enn hva offeret, jenta selv, har fortalt i sine avhør.

– Det kan være flere grunner til dette. Jenta kan under sine politiavhør ha valgt å holde tilbake opplysninger. Eller det kan være at hun falt for fristelsen å overdrive framstillingen overfor den lille forsamlingen som hørte på, og at hun i avhørene etterpå følte det vanskelig å gå tilbake på det hun hadde fortalt.

LES OGSÅ: Tyvebanden ble avslørt på TV – nå er de dømt i Horten

Tvilen kom tiltalte til gode

– Det kan ikke ses bort fra at det er faren som har gitt den mest presise og korrekte beskrivelsen av hendelsen, skriver tingretten før den også erkjenner at maktanvendelse av krenkende karakter og med en viss styrke rammes av Straffeloven.

Selv om dette skjer i offentlig rom, i mer private sfærer eller gjøres under omsorgsutøvelse. «Vold er forbudt i alle sammenhenger», slår tingretten fast før den også trekker opp grensene;

– I denne saken legges det til grunn at faren med sin maktanvendelse objektivt sett øvde vold mot datteren, om enn helt i nedre sjikt av skalaen. Situasjonen var så spent at det vanskelig kan konkluderes med et forsett.

– Tiltalte skal etter dette frifinnes for tiltalen, skriver tingrettsdommer Øisten Wegner Fagernes i sin dom.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken