Gå til sidens hovedinnhold

Få politikerlønningene ned

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norske politikere har dratt fra vanlige lønninger så til de grader. Det bekrefter rapporten som nylig kom fra et utvalg som har utredet prinsippene for politikerlønn: Stortingspolitikerne tjener mer enn 95 prosent av Norges innbyggere. Erna Solberg og resten av regjeringa er oppe blant de 1 prosent høyest lønte.

Det er på tide at politikerne kommer seg ned på jorda. De siste ti årene har lønnstillegget for stortingsrepresentanter vært det dobbelte av gjennomsnittet for alle lønnsmottakere. Rundt 30.000 mot 15.000 kroner i året. Fortsetter det slik får alle stortingsrepresentantene millionlønn neste gang.

Utvalget som skulle vurdere politikerlønningene hevder at det er vanskelig å komme fram til enkle prinsipper for politikernes lønninger. Men spør du meg er det enkelt: Først, få politikerlønningene ned. Deretter sørg for at politikerlønningene ikke vokser noe mer enn inntektene til vanlige folk. Det kan enkelt gjøres gjennom å følge Folketrygdens grunnbeløp, slik pensjon, uføretrygd og andre offentlige ytelser gjør. Dette har også Rødt foreslått i Vestfold og Telemark fylkesting. Uten å få gjennomslag.

Stortinget har en lønnskommisjon, bestående av en sorenskriver, en professor og en daglig leder. Denne kommisjonen står bak de årlige forslagene om økt lønn for storting og regjering, og er et fikenblad Stortinget gjemmer seg bak, som hindrer en åpen debatt når representantene bestemmer sin egen lønn. Rødt vil ikke ha en lønnskommisjon, som attpåtil kommer fra samfunnets øvre lag og driver godtgjørelsene oppover. Debatten om politikerlønninger må heller knyttes til hvordan verden ser ut for en hjelpepleier, en renholder eller en bartender.

I Vestfold og Telemark fylkesting er det vedtatt at de folkevalgte skal få en prosentandel av stortingspolitikernes lønn. Slik er det også i en rekke andre kommuner i fylket vårt. Dette er i praksis en lønnsheis, som gjør at når Stortinget øker politikerlønna, så går en rekke lokalpolitikere automatisk opp. 100 ordførere tjener allerede mer enn stortingsrepresentantene – opp mot 1,4 millioner kroner. Dette har gått for langt. Politikerlønningene må ned.

Mange folk som har lite fra før av – som lavtlønte, folk uten arbeid og pensjonister – møter sjelden raushet i møte med arbeidsgiver, staten og NAV. Men når det kommer til å kutte for seg selv er politikerne lite villige til å dra frem sparekniven. Selv om godtgjørelsesutvalget bekrefter at politikerne er en lønnsadel, kommer de ikke med et eneste tiltak som vil endre på dette.

Å få ned politikerlønningene er viktig av flere grunner. En politisk elite som tjener mye mer enn folk flest mister forståelsen av hva det vil si å leve med en vanlig lønn. Det skaper unødvendig stor avstand mellom politikere og vanlige folk, og det fører helt rettmessig til politikerforakt. For ikke å snakke om at millionene som brukes til skyhøye politikerlønninger her i landet, kunne gått til vår alles felles velferd!

Rødt er det eneste partiet som har foreslått og stemt for lønnskutt for stortings- og regjeringsmedlemmer. Heldigvis kan velgerne i stortingsvalget i høst stemme fram kandidater som er villig til å gi slipp på politikerprivilegiene. Vi må få ned forskjellene i samfunnet. Da kan ikke de folkevalgte rykke fra folk de er valgt av. Når jeg kommer inn på Stortinget, gleder jeg meg til å foreslå å senke min egen lønn

Kommentarer til denne saken