Gå til sidens hovedinnhold

– Et svik mot alle som kommer etter oss

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dagens regjering synes det er helt greit å fortsette å lete etter olje når vi allerede har funnet mer en vi kan utvinne. Det er et svik mot klimastreikerne og alle andre som kommer etter oss.

Regjeringen har de siste åtte årene delt ut mer enn 500 utvinningstillatelser på norsk sokkel. Dette gjør de samtidig som en stadig mer samlet verden mener at den fossile energien må ligge i bakken. Vi har ikke tid til at klimaendringer er noe som bare hører festtalene til. Å fortsette med oljeleting gjør at vi satser barna og barnebarna våre sin fremtid på å produsere enda mer global oppvarming.

MDG foreslo i 2014 å stanse 23. leterunde. Da stemte nesten alle de andre partiene mot. Etter dette har de stemt for leterunde 24. og 25. også. For hver gang stortingsflertallet stemmer for å åpne for mer oljeutvinning, tar de Norge og verden ett steg lengre unna å nå klimamålene verden har satt seg.

IEA, det internasjonale analysebyrået for olje og energi, kom i år med en rapport som sier at vi kan unngå katastrofale klimaendringer om land som Norge slutter å lete etter mer olje og gass nå. Olje- og Energiminister, Tina Bru, reagerte med at det var uaktuelt for Norge å slutte med leting og lyste ut 84 nye leteblokker like etter.

MDG kan ikke støtte en regjering som vil lete etter mer olje og gass, fordi vi vet at vi må kutte halvparten av Norges klimagassutslipp på 9 år. Når regjeringen velger å fortsette med oljeleting og produksjon av gårsdagens energi, velger de også bort en storsatsing på det som skal sikre en fremtid å glede seg til.

Greta Thunberg spurte en gang en mektig forsamling, «How dare you?». Det er kanskje et spørsmål regjeringspartiene burde stille seg selv, når de nå igjen velger å dele ut enda flere letetillatelser på norsk sokkel.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.