Gå til sidens hovedinnhold

– Et lite hjertesukk fra utsatte yrkesgrupper

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er mange som står i front i denne pandemien – både i offentlig sektor og i privat. I dette innlegget ønsker vi å løfte frem de ansatte i barnehage, skole og SFO og alle som gir barn og unge et kulturtilbud i kommunen vår.

Ansatte i disse yrkesgruppene har en genuin og ekte glede i å skape gode dager og oppvekstmiljø for barn og unge. Ansatte i disse yrkesgruppene er helt uten smittevern. Men de er på jobb, for drivkraften er å ivareta våre barn og unge på en god måte. Nå er lengselen etter en mer smittevennlig hverdag stor.

Ansatte i disse yrkesgruppene måler ikke hverdagen i smittetall og økonomi, men barna vi er der for. Vi som ansatte går inn og ut av karantene, nye testrunder og så videre. Plutselig handler det ikke bare om deg og jobben din lenger men om hele husstanden din. Du er redd for å smitte de som står deg nærmest, eller de du skal være der for. Et lite eksempel: Et medlem (NN) hos oss er ansatt i skole, og har av den grunn kun vært sammen med sine nærkontakter – ingen andre.

Grunnet sykdom og annet fravær ble NN brukt i forskjellige trinn der det var behov. Så ble vedkommende smittet på jobb. Det som er ille er at NN fikk en psykisk knekk og føler skam og skyldfølelse fordi mange klassetrinn var i faresonen og flere blesendt i karantene osv. NN synes det til vanlig er helt greit å bli flyttet rundt og synes det er gøy.

Men lever nå med dårlig samvittighet for hva jeg nå har utsatt elever og andre ansatte for. Hadde det vært bedre smittevern og utstyr så hadde man kanskje unngått dette. Alt vi har av smittevernutstyr på jobb er antibac, og det er ikke bestandig nok. Men vi står i det – av lojalitet til kollegaer, leder og selvfølgelig barna og deres foreldre.

Vi føler at vi nærmer oss grensen for dugnadsånden vår, nå må vi få på plass de inngripende tiltakene vi hadde når pandemien kom i fjor. Dette for å klare den siste bakketoppen.

Vi tar av oss hatten for disse dyktige og ærekjære arbeidstakerne i Horten kommune!

Kommentarer til denne saken