Gå til sidens hovedinnhold

– Et år på hjemmekontor. Hva har vi lært?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kalenderen viser 12. mars. Et helt år har gått siden vi alle ble sendt hjem fra kontoret på ubestemt tid. Pandemien har virkelig satt oss på prøve, både som privatpersoner, arbeidstakere og arbeidsgivere.

For et år siden ble det børstet støv av gamle dataskjermer i de tusen hjem, mange fant frem mus og tastatur fra en bortgjemt skuff. Mens noen måtte sjonglere Teams-møter med hjemmeskole og andre slåss om båndbredde med sin bedre halvdel, satt det folk rundt kjøkkenbenker, spisebord og i sofaer verden rundt og gjorde sitt beste for å jobbe effektivt.

Ingen hadde vel forestilt seg at vi fortsatt skulle sitte på hjemmekontoret et år senere. Likevel har de fleste av oss blitt vant til en helt ny jobbhverdag. Så, hva har vi egentlig lært?

I Fortum er vi over 8.000 ansatte som jobber med fornybar energi og energigjenvinning på tvers av ti land. Da pandemien inntraff ble det fort en vekker for å revidere inngrodde arbeidsmetoder og rutiner for å mestre og omstille til lederskap og samhandling i en ny, digital virkelighet.

Siden nedstengingen i mars 2020 har vi gjennomført månedlige undersøkelser for å ta temperaturen på organisasjonen vår. Dette er noe av innsikten våre kolleger har gitt oss:

  • Omtrent 80 prosent av våre kollegaer arbeider fra hjemmekontor under pandemien
  • 90 prosent er fornøyde eller nøytrale til hjemmekontoret, og kun 10 prosent har vært misfornøyde med å arbeide hjemmefra. Flere har lært seg å trives bedre med hjemmekontor etter hvert, og mange setter pris på å slippe unna pendling og tidsklemma i hverdagen.
  • Det som motiverer mest er meningsfylt arbeid, klare mål, lønn, samarbeid med kollegaer og å lære nye ting
  • 67 prosent opplever god støtte fra lederen sin og har gode verktøy for å jobbe hjemmefra. For å øke denne andelen har vi utviklet en egen håndbok for ledere om hvordan man kan lede virtuelle team.

I august publiserte Boston Consulting Group en studie som viste at selskaper forventer at rundt 40 prosent av ansatte vil velge en hybrid arbeidsmodell i fremtiden – altså at man kombinerer å jobbe på kontoret med det å jobbe hjemmefra. Resultatene av vår siste interne undersøkelse bekrefter dette.

I desember spurte vi 800 av våre ledere om hva de mener er en optimal arbeidsmodell når pandemien er bak oss:

  • 36 prosent mener at en optimal modell er 50 prosent kontortid og 50 prosent hjemmekontor
  • 29 prosent foretrekker mest tid på kontoret
  • 26 prosent foretrekker mest tid på hjemmekontoret

Undersøkelsen viste at både samarbeid med kollegaer og trivsel er hovedgrunnene til at man ønsker å være på kontoret. Vi savner den uformelle praten, dynamikken og kreativiteten som oppstår, når man samles fysisk.

Skal vi holde på de klokeste hodene vil arbeidsmodeller som vil passe for ulike behov og ulike type jobber og organisasjoner være nøkkelen. Den «nye normalen» består av større fleksibilitet og skreddersydde arbeidsformer.

Det vil spesielt kreve mer av ledere, som skal sørge for at vi er like motiverte, inspirerte, kreative og effektive uansett hvordan vi legger opp arbeidshverdagen. I Fortum vil vi fortsette å kartlegge behov hos både medarbeidere og ledere, og bruke innsikten til å tilrettelegge slik at våre ansatte kan utføre jobben sin på best mulig måte.

Mye skjer på et år. Vi er spente på hvordan jobbhverdagen vår ser ut når kalenderen viser 12. mars, 2022.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.