Vi er godt inn i 2022, året som markerer at det er 50 år siden Norge avskaffet loven om at sex mellom to menn var forbudt, mange kamper er vunnet siden da og mange kamper gjenstår.

«Han der æ'kke sånn som deg» og alle vet jo at flertallet bestemmer i samfunnet. Ja for enda finnes det fordommer mot LHBTI+ befolkningen i Norge som stat, for eksempel forskjellsbehandlingen av homofile og heterofile som blodgivere. Jeg skulle så gjerne gitt blod og reddet tre liv for hver halvliter blod jeg ga, men selv i et monogamt forhold må jeg da leve i sølibat et år og resten av livet. Mens heterofile kun må vente 6 mnd etter at man har startet et nytt monogamt forhold til en kvinne.

Men det er også fordommer blant befolkningen generelt. Man kan lese om folk som blir slått ned, spyttet på og slengt stygge ord etter når de går i byen. Og det er da jeg kommer på sangen «Noen å hate» av Raga Rockers, for noen er det tydeligvis godt å kjenne på hatet mot de som ikke er som seg selv. Det skal altså så lite til for at man trigger frykten for det som er ulikt enn seg selv, det er derfor fortsatt viktig at vi er tydelige om hvem vi er ute i samfunnet.

I år kommer jeg til å flagge oftere, dette fordi vi trenger å markere mer og vise stolt frem at vi er en del av ditt samfunn. Vi er naboen din, kollegaen din, familien din og vi kan være vennen din. Flagget for meg bringer stolthetsfølelsen frem og gir meg en tilhørighet, det å høre til er viktig for alle mennesker. Ikke at jeg ønsker et oss mot dem samfunn, men så lenge det finnes fordommer mot den jeg er trenger jeg å kjenne tryggheten i at det er oss mot dem.

Om du sitter igjen med en usikkerhet rundt dine fordommer, bli kjent med en som tilhører LHBTI+ samfunnet og hør på historiene dems før du lar hatet ta over.