– EØS-avtalen er mye bedre

Av

Britenes handelsavtale med EU gir dårligere vilkår for handel enn vår EØS-avtale.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Britene slipper toll og kvoter på varer, men avtalen dekker ikke tjenester, som er en viktig del av britisk økonomi. Britene skal ikke implementere EU-direktiver, men alt britene vil selge til det indre marked, må følge EUs standarder. De får f.eks ikke solgt kjemikalier til kunder i EU, som ikke er i tråd med kjemikaliedirektivet.

Avtalen godtar at det i dag er likeverdige regler med hensyn til arbeidstaker-rettigheter og vilkår, miljøhensyn og statsstøtte. Endrer en av partene dette på en måte som påvirker handelen, skal det vurderes og den andre parten har rett til mottiltak, som trolig vil være toll.

Avtalen illustrerer godt forskjellen på å være i det indre marked, som EØS-avtalen innebærer for Norge, og være utenfor som tredjeland, slik Storbritannia er fra 1. januar. Britenes mulighet for å arbeide og bo i nabolandene, blir vanskeligere og ikke fritt, som i dag. Britiske ungdommer får ikke lenger muligheten til å være med i utvekslingsprogrammet Erasmus for studenter.

Handelsavtaler inngås for å lette vilkårene for handel mellom partene. Denne er en første handelsavtale i historien, som legger nye hindringer i veien for handelen mellom partene.

Alle som håpet britene skulle gi oss en modell for en bedre avtale enn EØS må være skuffet. Men de håpet på det umulige.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken