Gå til sidens hovedinnhold

En viktig mann

Artikkelen er over 2 år gammel

En liten tekst om min observasjon av en særdeles viktig mann.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg sitter ute på en pub eller kafe, i Horten et sted, og nyter årets første utepils. Eller det er den fjerde eller femte, jeg er ikke lenger sikker. Alt jeg vet er at jeg er lett brisen og nyter sola mens jeg drikker, der den henger midt på himmelen og kikker ned på byens jag, klokken tolv en onsdag.

Når jeg sitter ute og venter pleier jeg å finne på historier til folk som går forbi. Enten fordi jeg ikke har no bedre og gjøre, eller for å slippe å høre på alle stemmene i hodet. De som maser om livets små problemer. De som vokser seg større og større til man sitter alene en onsdag litt full og glaner igjennom et glass med usunne drikkevaner.

Det som fanger blikket mitt først, i min tørst etter litt mening med denne dagen, er en mann. En viktig mann, som skrider fram med brask og bram langs Hortens gater.

Ja, en viktig mann, med viktig dress og viktige sko. Han har en viktig koffert og en viktig telefon han prater i. Det er sikkert en viktig samtale fordi, han har et viktig møte han skal lede. Og alle kan se det, for alle flytter seg der han går rett fram samme hva han støter på. Og jeg tror ikke denne mannen bryr seg om at noen befinner seg på den plassen han skal stå. For dem som ikke flytter seg er få. Og de få, blir dyttet til side av den viktige mannen, med den viktige dressen og den viktige telefonen.

Så fort jeg legger merke til det, må jeg le. For det jeg kan se, er en som nekter å vike for slike viktige menn, med dresser og kofferter og badebasseng i sine hjem. Jeg tar en slurk av ølet og venter spent på at lunta blir tent, mens mannen sikter seg inn på lysets agent.

For i veien for mannen står en stolpe av jern. Og mannen er helt fjern for i hans konsern, flytter alle seg når han kommer gående. Men lyktestolpen? Den blir stående.

På en benk sitter en gutt på sikkert 15 år. Han har svarte klær og langt svart hår. Kanskje han skulker skolen eller har fri. Kanskje han sitter der fordi han venter på noen venner. Noen han kjenner fra skolen. Eller kanskje han som meg, bare sitter og ser på alle som haster i vei en onsdag klokken tolv.

Gutten ser mannen og skjønner hva som skal skje. Han roper ut, men mannen nekter å se. For slike viktige menn har viktige ting å gjøre. Han gir faen i gutter på 15 år med svarte klær og langt svart hår, som for mannen bare er til bry, der gutten roper ut i Horten by.

Den viktige mannen ligger på bakken. Holdningen har fått en ripe i lakken. Han har fått blod på den viktige dressen sin og med sviktende disiplin kikker han forvirret opp på lyktestolpen.

Den viktige telefonen har gått i knas på hard brostein. Mannen grynter igjennom et brukket nesebein. Gutten med de rocka klærne kommer til unnsetning. Mannen kikker først i en annen retning, men når gutten prøver å hjelpe, begynner mannen å frese, igjennom en blodig nese, som om det er guttens feil at lyktestolpen sto der den sto. Så med koffert, dress og viktige sko, dytter han gutten vekk, og i sitt blodige antrekk, haster han av sted, mens folk følger med, litt forvirret over mannens voldsomme reaksjon.

Gutten gir mannen en finger, mens bartenderen bringer meg en ny pils og lurer på hva jeg smiler av. Jeg sier at:

«En viktig mann har nå lært å forstå – at gatelykter er viktige de og»

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.