Gå til sidens hovedinnhold

– En skattetorpedo i buken på næringslivet

Én uke tok det før Arbeiderpartiet avlyste sitt eget løfte om maks syv milliarder i økte skatter.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå bekrefter Ap at det ikke finnes en grense for hvor mye de vil øke skatten.

Det er velkjent at Ap trenger minst 26 milliarder for å betale for valgløftene de har kommet med siden 2017. Derfor var vi mange som stusset da de i forrige uke hevdet de «bare» ville øke skattene med syv, selv om også det ville vært heftig midt i en pandemi.

Denne uken har Støres kumpaner i SV, Rødt og MDG vist kortene. De mener skattene må økes med 18, 30 og 32,5 milliarder etter valget. Det er mulig det gjorde det lettere for Jonas Gahr Støre å slippe alle hemninger. Da Ap tirsdag ble avkrevd svar fra en våken journalist i Aftenposten, smalt bomben: «Støre har ikke maksgrense for skattenivået etter 2021».

Før valget i 2017 ville Ap øke skattene med 15 milliarder. Etter valget konkluderte Youngstorget med at det hadde vært ødeleggende for valgkampen. Så sluttet Ap å snakke om skatter en stund. Denne høsten prøver de igjen, og etter én uke vingler de. En uke hvor de har fått ris fra Rødt og SV for at syv milliarder mer i skatt er for lite, og fra oss i Høyre for at syv milliarder mer i skatt på norske jobber er feil medisin når folk og bedrifter i hele Norge opplever økonomisk unntakstilstand. Vi kan trygt slå fast at Støre vikler seg stadig mer fast i sosialistenes garn.

Norge er midt i en pandemi. Titusenvis er permittert, og enda flere er urolig for jobben sin. Hver tiende bedrift i Norge sier de frykter å gå konkurs på grunn av koronaviruset. Det burde være selvsagt at det siste norske arbeidsplasser og de som skaper jobbene trenger, er et ekstra skattebyrde nå. Før pandemien ble fire av fem jobber i Norge skapt i det private næringslivet. Det er grunnlaget for all vekst og aktivitet. Det er privat sektor som betaler din og min velferd.

Høyre vil at reiselivet i Vestfold og alle som eier en butikk eller en frisørsalong heller skal bruke opptjente midler til å hente permitterte tilbake på jobb, enn til å betale Støres skatter. Vi vil at Jotun i Sandefjord og Hydro i Holmestrand, byggefirmaer i Tønsberg og teknologibedriftene i Horten skal ansette flere og innovere mer, heller enn å måtte bruke pengene på skatteøkninger. Alle kan ikke jobbe i skattefinansierte foretak. Det er ikke bærekraftig. Verdier må skapes, før de deles.

Det er derfor Høyre vil lette formuesskatten på det som kalles arbeidende kapital. Fordi arbeidende kapital er maskiner, verktøy, frisørstoler, hotellsenger, ja kort sagt: Folks jobber. Dette pleide også Arbeiderpartiet å være opptatt av. De neste årene blir ingen dans på roser for norsk næringsliv. Det siste de trenger er en skattetorpedo mitdskips.

For Høyre er det viktig å behandle folks hardt tjente penger med respekt. Å få mest mulig ut av hver krone staten tar inn. Med Erna som statsminister har vi gitt mer valgfrihet, redusert helsekøene, satset tungt på kunnskap i skolen, og bygget mer vei og jernbane enn Ap og Sp drømte om. Alt dette samtidig som vi lar norske arbeidstakere, pensjonister, barnefamilier – men også de som skaper jobber, få beholde mer av verdiene de skaper selv. Resultatet av politikken var blant annet at arbeidsledigheten før koronakrisen var rekordlav i Norge.

Støres uspesifiserte skatteregning og en enda større stat, er det siste vi trenger for å få veksten og optimismen tilbake, på den andre siden av koronakrisen.

For å lose oss trygt gjennom krisen kan vi ikke ha Jonas Gahr Støre med periskopsiktet rettet mot næringslivet, vi trenger Erna Solberg ved roret.

Kommentarer til denne saken