– En kort flytur med egenkonstruerte vinger

Av

Da jeg hadde startet Borre Historielag og ville få i gang Borreminne, ba jeg Gjengangerens bygdekorrespondent, skolestyrer Jacob Solerød, bidra til årsskriftet med noen gamle Våle-anekdoter.

DEL

MeningerEn av dem var anekdoten om bygdeoriginalen Lars Liverød som gjorde kjent at han kunne fly med egenkonstruerte vinger. En søndag samlet han en stor folkemengde i tunet på Sørby til flyoppvisning. Oppe på taket på Sørby-låven spente han på seg vingene, tok rennafart og kastet seg ut over takkanten med det høye ropet «Farvei da, verden!»

Noen sekunder etter landet han i den åpne møkkakjelleren ved låveveggen. Dette ble til et ordtak i Våle: «Farvel verden, sa'n Lars Liverød, han datt i møkkakjelleren!»

Drøye 50 år senere leser jeg en velformet nekrolog i Aftenposten over holsværingen Svein Inge Øen. Han var en livat kar. På Holsdagen pleide han å «spille» bygdeoriginalen Torkjell Juven som ville fløy fra låvetaket på en av bygda storgårder. Det gikk ikke bedre med Torkjell enn med Lars. Han havnet, som det står i minneordene, «i møkjkoke ved låveveggen».

Fortell en anekdote du også. De er gull verd i disse koronatider!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags