Hvis du hører en lett skarrende prat en stille kveld i Åsgårdstrand, vet du at sommeren er her. Sånn har det vært siden 1948, og sånn vil det være så lenge Frantz-Caspar Moldenhauer (72) får styre i sommerhuset Bergensia.
Sommerhuset er i ferd med å våkne til liv. Datter, sønn og svigersønn, med to hunder, tar frokosten utenfor på kjøkkenbalkongen.
Bergenserne kan ikke tenke seg et bedre sted å feriere. Det eneste som kaster skygge over terrassen i andre etasje er flagget med Bergens byvåpen.
Ikke værflyktninger
– Det er deilig med stabilt vær. Selv når de melder regn, så går vi ofte klar, men det er ikke derfor vi synes dette er den beste plassen. Åsgårdstrand er en perle. Det er bare så stille her, samtidig som det er kort vei til Oslo og over fjorden, sier Frantz-Caspar d. e.
Navnet kom til Norge fra Tyskland i 1720. Frantz Caspar Moldenhauer den første var født i Pommern 1686. Han fikk utdannelse som kirurg og tjenestegjorde som skipskirurg i den danske marine, samt et kort opphold som feltskjærer (lege) i den danske hær. Han kom til Larvik/Norge i 1720 og giftet seg der, men bodde senere i Holmestrand.
Familien kom til Åsgårdstrand gjennom hans sønn skipper Henrich Moldenhauer, som bosatte seg her. (Disse opplysningene fra lokalhistoriker Rolf Kristensen er lagt til etter at artikkelen ble publisert fredag morgen).
«Bergensia» står det skrevet med svarte smijernsbokstaver på pipa. Byggherre i 1948 var farfar til dagens eier. Den tre mål stor hyttetomta arvet farmor Hilde av sin farfar, N. C. Nielsen.
Et funksjonelt, vedlikeholdsfritt skip
– Min farfar var intendant i Det Bergenske Dampskipsselskap da han og farmor bygde huset. Farfar tegnet det selv, og hadde en ide om at det skulle være som et skip, sier dagens eier. Samtidig skulle det være funksjonelt og kreve minst mulig vedlikehold.
Ideen ble fulgt ned til hver minste detalj, fra styrrommet til kjellerrom utstyrt med koøyne. Terrassen i andre etasje er formet som broen på et skip.
– Det var gjennomført. En skulle få følelsen av å stå i kommandosentralen i et skip når en sto i stua. sier bergenseren. Sommerhuset er vinterisolert, men avstanden til Bergen gjør at det har blitt lite brukt på vinterstid. Etter at datteren Cassandra flyttet til Oslo, har hun og samboeren tatt turen ned til påske og pinse.
– Da vi var små kunne vi synes det var kjedelig alltid å reise hit på ferie, men nå har vi fått et annet forhold til det. Å komme hit med hundene, og senke skuldrene, er bare så kjempedeilig, sier hun.
– Hun trenger det, sier faren. Datteren er profesjonell danser, og har regien for Carpe Diems danseforestilling i Oslo Spektrum nå i august. Da blir det mye å tenke på.
Vil bruke det mer
Bortsett fra at de har oppgradert det elektriske og byttet ut vinduene og kjøkkeninnredning, er alt som det alltid har vært i sommerhuset. Møbler, bilder, lamper er maritime minner fra tidligere generasjoner.
Det er også en anseelig mengde bilder fra kunstneren Øisten Thurmann-Nielsen og maleren Ola Abrahamsson. Sistnevnte fordi de bor i Ola Abrahamssons vei.
Frantz-Caspar den yngre, bor i Stavanger. Søsknene har akseptert at på sommerhuset står tiden stille, men Cassandra kunne tenke seg å fjerne tunge gardiner og noe nips fra vinduskarmen.
– Men jeg lar meg snakke til nå, sier senior med et smil. Nå som barna har begynt å bruke sommerhuset på egen hånd, forventer han at det bergenske flagget kommer til å vaie over Åsgårdstrand enda oftere.
En slutter ikke å være bergenser, enten en er her eller der, sier Frantz-Caspar Moldenhauer.
LES OGSÅ: Her bor Ernst og Merethe: – Mange tenker nok stakkars oss når de ser den lille balkongen
Henriette (24) har kjøpt sin første bolig: – Billigere å eie enn å leie