Gå til sidens hovedinnhold

Effektiv drift - eller savnet av en god venn

Artikkelen er over 2 år gammel

Er vi på vei inn i et samfunn der vi ikke lenger trenger hverandre? Stadig flere matbutikker lar oss betale varene vi kjøper selv, bankene har for flere år siden forseglet inngangspartiet og kastet oss ut av lokalet, og posten eksisterer ikke lenger. Vi skal klare oss selv i en stadig mer digital verden.

Ensomheten tynger både gamle og unge. Ensomhet er i ferd å bli et betydelig ungdomsproblem. Ensomhet er en vond følelse. Ensomhet dreier seg om en ubestemt lengsel eller et savn etter andre mennesker.

Ifølge psykolog og forsker på ensomhet, John Cacioppo, går hjernen inn i en overlevelsesmodus når du føler deg ensom. Dette kan føre til at du blir selvfokusert og opptatt av hvordan du selv har det, og glemmer å fokusere på andre rundt deg. Kvinner opplever i større grad ensomhet enn menn.

Ensomhet er vanligere blant dem som er uføre, arbeidsledige, pensjonister og studenter enn blant dem som er yrkesaktive. Her bør det være grunn til å merke seg studentene, for jeg skulle tro at en student har tilstrekkelig med folk rundt seg.

Fakta har jeg sanket fra Levekårsundersøkelsen som myndighetene henter inn med jevne mellomrom. Og hvordan svarer så myndighetene på et alvorlig samfunnsproblem? Ta passet ditt som eksempel. Tidligere kunne du rusle ned på politistasjonen i Horten. Du traff et smilende fjes du kanskje kjente fra før, du fikk pass på dagen, og du kunne gå eller sykle hjem. Nå må du til utkanten av Stokke, vente i flere måneder, møte et ukjent menneske som verken har tid til å prate eller smile, for så å kjøre hjem i egen bil.

Avinor er et statsselskap som driver 45 flyplasser. Om ikke så lenge skal du kunne gå gjennom en sluse i sikkerhetskontrollen som tar hensyn til digital og personlig informasjon om deg. Har du lav sikkerhetsrisiko, kan du gå rett gjennom uten omfattende kontroll. Du vil ikke møte noen personer før du er om bord i flyet. Argumentasjonen for nyskapningen er at mange opplever sikkerhetskontrollen som stressende. Pluss at ordningen vil spare tid og kostnader.

Vi vil om få år sette oss inn i førerløse busser. I Horten vil ungdommen være de første til å møte nyskapningen, enten ved den nye videregående skolen eller ved universitetet på Bakkenteigen. Kan bussen kjøre uten fører, kan vel også flyet kunne gjøre det om et par tiår.

I Horten snakker vi varmt om det grønne skiftet, og vi mener noe med det. I det grønne skaper vi møteplasser der folk i alle aldre og med forskjellig utgangspunkt skal kunne snakke sammen. Vennskap er et godt middel mot ensomhet. Men hva gjør staten? Sentraliserer og skaper avstander og tvinger oss inn i bilen. Og hva ønsker butikkeieren? Spare penger for å pynte på bunnlinja i regnskapet. Og hvordan svarer kunden? Ved å sitte alene hjemme og bestille varer på nett. Og konsekvensen? Mer ensomhet.

Jeg kjenner ganske mye ungdom og jeg kjenner foreldre til ungdom. De fleste har venner og gode dager. Men ikke alle. De siste årene har vi skapt et nytt begrep. Hun eller han sliter. Hun eller han er ungdom som sitter alene hjemme. Med et spill i sin egen digitale verden, uten jobb, skole eller venner. Ensomhet på sitt aller verste.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.