Lisa Strømme gjorde tre forsøk før hun lyktes med å få sin første bok utgitt på et seriøst forlag i London. Da hun først fikk det til, ble mottakelsen mer overveldende enn hun kunne forutse.

13 land har tatt boken inn. 4. mai står Norge for tur. Boklanseringen skjer i Munchs atelier på Ekely i Oslo.

Handlingen i "Malerens muse" foregår seks sommeruker i 1893, Flere lokale piker svermer om den kontroversielle maleren fra Kristiania.

Gjengangeren møter Lisa Strømme over en kopp kaffe med melk og sukker, på Thon Hotell i Åsgårdstrand. Det var der hun satte punktum på bokas 330. side. Den engelske tittelen ble "The strawberrygirl".

– Hvordan fikk du ideen til den svermeriske romanen?

Det er 17 år siden Lisa Strømme flyttet til fra Skottland til Spikkestad i Østfold, men den egentlige historien begynte med rekordsalget av "Skrik" på Sotheby's i 2012.

– Jeg kunne ikke forstå hvorfor noen ville bruke så mye penger på et så rart bilde. 120 millioner dollar!

Etter tre romanrefusjoner, bestemte Lisa seg for å skrive dette maleriets historie. Kunstneren visste hun egentlig ingenting om. Selv om "Skrik" ble malt på Ekely, oppsøkte hun først Munchs hus og hage i Åsgårdstrand for å bli bedre kjent med ham.

 

– Jeg skulle skrive om "Skrik", men det var jo så mange andre historier å fortelle. Jeg leste meg opp på biografier og Borreminne. Ideen til boka fant jeg i Inger Alver Gløersens tynne bok, "Den Munch jeg møtte". Hun fortalte om Regine som ble forelsket i Munch. Regine, med klengenavnet Tullik, var lillesøsteren til den gifte kvinnen på Borre som hadde et forhold til Munch den sommeren. Det var altså to søstre som var forelsket i den sammen mannen.

Forfatteren selv har på sine studieturer forelsket seg i Horten, med sin strandlinje, Borres vikinghistorie og Åsgårdstrands hvite småbyidyll. 

– Dette er det flotteste stedet i hele verden. Jeg måtte bare skrive om det.

Lisa Strømme så i sin ungdom for seg et bohemliv i Paris, men da hun under franskstudier i Skottland møtte Dagfinn fra Tromsø, ble det Norge og Spikkestad i stedet. Det ble et perfekt valg for familien. Hjem til Spikkestad hadde hun blader og stener hun tok med seg fra Munchs hage, for at hun skulle kunne bevare følelsen fra stedet.

– Og bark, sier hun spørrende, usikker på det norske ordet. Hjemme snakker familien engelsk.

Jordbærpiken forteller

Det var ikke bare Edvard Munch som har trukket Lisa Strømme til Åsgårdstrand.

Kunstneren Hans Heyerdahls "Pike med jordbær" festet seg til netthinnen hennes en gang lenge siden. Da forfatteren forsto at Heyerdahl og Munchs modeller må ha kjent hverandre, eller i det minste bodd i det samme miljøet samtidig, lar hun "Jordbærpiken" være bokas fortellerstemme. I romanen heter hun Johanne Lien, og er tjenestepike hos familien Ihlen på Borre. Der blir hun viklet inn i et nettverk av løgner og bedrag.

Ingen happy ending

Fra hotellvinduet ser vi rett ned på forfatterens favorittmotiv "Pikene på broen". Det er ikke med i romanen. Sommeren 1893 har Edvard Munch ennå ikke malt sitt ikoniske motiv. Selv om Lisa Strømme har tillatt seg å legge til og trekke fra, dikte og fortelle, basert på historiske årstall og fakta, har hun ikke diktet inn en happy ending i sin lovestory.

Det er bare noen dager siden hun har kommet hjem fra signeringsferd i Paris, hennes ungdom drømmeby. Uken før var hun i USA.

Det er under ett år siden romanen kom ut i England. Hvor mange eksemplarer hun har solgt vet hun ikke. I England slippes salgstallene en gang i året.

Kan vente besøk

– Det var deilig å få boka ut, men overgangen fra kun å bli lest av min nærmeste familie til helt fremmede lesere i andre land, er surrealistisk. Mange som tar kontakt spør om Norge. De vil komme og kanskje oppleve sin kjærlighetssommer i Åsgårdstrand. Noen har bestilt flybilletter allerede.

"Malerens muse" har gitt Lisa Strømme selvtillit til å kaste seg over et nytt bokprosjekt. Hennes neste roman handler om Alfred Nobels liv og historie.