Gå til sidens hovedinnhold

Slå ring om måkene

Artikkelen er over 4 år gammel

«Hvert år gjentar mønsteret seg: Måkenes naturlige adferd og beskyttelse av ungene blir fremstilt som et problem.»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Måkene sliter. Krykkjebestanden er redusert med nesten 80 prosent på 20 år, og i omtrent samme tidsrom er hettemåkene redusert med 76 prosent og fiskemåkene med 15-30 prosent. Matmangel på grunn av overfiske, forstyrrelser i hekkeområdene, bifangst, fremmede arter, klimaendring, forurensing og forsøpling truer sjøfuglene. Lomvibestanden er redusert med 99 prosent i Norskehavet og med 90 prosent i Barentshavet. Måkene sulter også og har i sin nød forflyttet seg til urbane strøk for å overleve på søppel og avfall. Her blir de møtt med liten forståelse.

Hvert år gjentar mønsteret seg. Måkenes naturlige adferd og beskyttelse av ungene blir fremstilt som et problem. Og i kjølvannet av klagingen kommer sakene om mishandling og ulovlig dreping. I stedet for å hjelpe måkene med mat og tilrettelegge for en vellykket hekking, oppfordres det ofte til å ikke mate måkene, og det settes opp hinder og svevende «rovfugler» som skal motvirke hekking.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på brunsneglene

Det må bli slutt på å hetse og plage måkene. Alle bør ta ansvar for å snu denne forferdelige trenden. Det er ikke måkene som er problemet, men vi mennesker. Det er vi som tømmer havet for fisk og fyller det med søppel og miljøgifter. Det er vi som driver måkene på næringsflukt og utraderer sjøfuglene.

LES OGSÅ: Grevling i hagen? Viltnemnda har gode råd til deg

 

Kommentarer til denne saken