Husk at alle dyr skal være ID-merket og ha helsesertifikat eller kjæledyrpass hvis de skal utenlands. I tillegg må dyret ha gyldig rabiesvaksine, med unntak av reiser til og fra Sverige.

Alle hunder må behandles mot revens dvergbendelorm før innreise til Norge. Mattilsynet anbefaler at man også behandler etter hjemkomst.

LES OGSÅ: Her har hundene fått sitt eget, spesielle sted: – Dette er HortenLove i praksis

Beskytt dyret mot parasitter som flått og insekter, som kan overføre en rekke ulike sykdommer. Forekomst varierer mye i ulike områder. Det gjelder også orm.

Snakk med veterinæren

Er kjæledyret ditt beskyttet med et effektivt middel fra veterinær, er det en rimelig forsikring mot en rekke tilstander.

– Ta en prat med en veterinær om reisemålet, slik at du får god informasjon om hvordan du kan forebygge mot smitte og kan unngå å ta med deg smitte dit du drar eller får med deg smitte hjem, forteller veterinær Hilde Røssland, AniCura Dyresykehuset Bergen Nord.

– Det finnes flere gode preparater, både dråper og halsbånd, som varer i henholdsvis 1 måned og i 7-8 måneder, og som hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret. Når parasittene ikke får bitt, reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig.

Halsbåndene kan brukes av både hund og katt, og har en smart sikkerhetsmekanisme som gjør at halsbåndet løsner hvis katten henger fast.

Ditt ansvar

Husk også å beskytte dyret mot orm. Utbredelse av orm varierer, men konsekvensene av for eksempel hjerteorm kan være alvorlige. Gi dyret regelmessig ormekur.

LES OGSÅ: Får lov til å felle grevling – men det vil ikke Lisbeth

For å forebygge eller bli kvitt orm for katt og hund, finnes det både tabletter og dråper.

Symptomer på orm kan være; dyret klør/slikker seg bak, ledd av bendelorm i avføring eller pels, avmagring, glansløs pels, diaré, hoste, brekninger, utspilt buk eller forstoppelse.

Det er dyreeiers ansvar å påse at dyret har fått den behandlingen som regelverket tilsier. En oppdatering av de til enhver tid gjeldende innførselsregler av hund til Norge finner du på Mattilsynets sider.

Vær spesielt oppmerksom på følgende:

  • Fransk hjerteorm er en parasitt som smitter hvis hunden får i seg snegler eller snegleslim, og kan gi alvorlig sykdom hvis den ikke behandles i tide. Den finnes blant annet i Sør-Sverige og Danmark, og store deler ellers i Europa. Den kan forebygges ved månedlig ormebehandling.
  • Tropisk hjerteorm finnes spesielt i Sør-Europa, og kan være en livstruende sykdom. Den smitter via myggstikk, som overfører larver som utvikler seg til ormer som angriper hjertet. Start forebyggende behandling før avreise, og månedlig behandling på reisen.
  • Revens dvergbendelorm lever i tarmen hos rev og finnes mye av i Mellom-Europa. Ormen har to verter; rev og som oftest gnager. Når hunden eller katten spiser gnagere, kan de smittes, og smitten kan også overføres til mennesker. Vi kan få cystelignende svulster i ulike organer, oftest lever og hjerne. Dette er en veldig alvorlig sykdom hos mennesker. Alle hunder som har vært i utlandet må behandles mot revens dvergbendelorm.
  • Flått, lopper og andre parasitter florerer. I naturen ferdes hunder og katter nettopp der det er flest flått, i gress og buskvegetasjon. Selv om hundene i de fleste tilfeller ikke blir syke av flåttbitt, bør man være omhyggelig med å fjerne flått – da dyrene kan bringe flåtten hjem. Forebygging er alltid beste kur. Bruk såkalt repellerende midler der flåtten ikke får bitt seg fast, og som dreper flåtten etterpå. Det finnes i form av flåtthalsbånd som varer 5-8 måneder, eller dråper som må påføres månedlig. (ANB)

Sjekkliste før reisen

  • Pass og helsesertifikat
  • ID-merking
  • Vaksiner
  • Forebyggende behandlinger mot flått og insekter
  • Forebyggende ormebehandling