Eierløse kaniner er et stort problem. Man skulle tro at de som i sin tid eide dem ville melde seg straks, når de fikk se bilde av kjæledeggen på en plakat i butikken, eller på sosiale medier. Men slik er det slett ikke alltid.

Trenger mer trim

– Vi opplever ofte at ingen melder seg, sier Else Angeltun, som er en av flere som betjener Dyrebeskyttelsens vakttelefon.

I slike tilfeller havner kaninen nettopp hos dem. I påvente av at de finner nye fosterforeldre trenger kaninene et sted å boltre seg. Og da holder det ikke med et bur.

– Burkaniner har vi ikke hos oss. Det er dyreplageri. Kaniner trenger faktisk mer trim enn hunder og katter, fastslår Angeltun.

– En gang fikk vi inn en kanin som vi nærmest måtte brekke beina ut på. Den hadde stivnet fullstendig, fordi den ikke fikk bevege seg. Etter det fikk jeg helt hetta.

Mange potensielle fosterfamilier trekker seg, når de hører at kaninene de overtar må få lov til å hoppe fritt.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen må opprette kaninmottak: – Folk i Horten er blant verstingene

Drammen er med

Fordi kaninene trenger plass, trenger Dyrebeskyttelsen et eget hus for dem. Kronerullingen startet på Facebook, mange har bidratt.

– Søsteravdelingen vår i Drammen har sagt at de gjerne vil være med og spleise, så nå er vi oppe i over 40.000 kroner. Det er nok til at vi kan gå i gang. Selve huset koster rundt 20.000 kroner. Men det må også isoleres, og så må vi ha katteluker og hundegårder utenfor. Kaniner kan nemlig kverke hverandre, hvis de ikke kjenner hverandre fra før.

– Er kaniner så aggressive, altså?

– Å, ja. Hannkaniner kastrerer hverandre, hvis de får muligheten til det. Vi vil gjerne ha dem kastrert, men ikke på den måten.

LES OGSÅ: Sørgelig rekord: Ekstremår for rådyrpåkjørsler i Horten

Ni små overraskelser

Nylig fikk de inn en hunnkanin. Planen var å kastrere henne neste dag. (Ja – det kaller det faktisk kastrering, også når det gjelder hunner.)

– Og så kom jeg inn og fikk se at hun hadde fått ni unger! Jeg fikk fullstendig sjokk!

– Visste dere ikke at hun var gravid?

– Nei, når vi får dem inn vet vi jo ingenting om dem.

Dermed måtte de finne nye fosterforeldre til den nybakte kaninmoren.

– Hun som egentlig skulle ha henne, kastet inn håndkleet da hun hørte at det fulgte med ni små kaninunger. Nå har vi heldigvis funnet et nytt hjem til dem alle.

Og alle de andre, som ennå ikke har fått noe nytt hjem, kan glede seg over at de snart får eget hus hos Dyrebeskyttelsen på Skoppum.