Gå til sidens hovedinnhold

Dugnadsgjengen ble skremt av hva de fant: – Under alt dette er skogbunnen død

En frivillig dugnadsgjeng fra Naturvernforbundet i Horten har fjernet flere lass søppel fra skogen mellom Rørestrand og Langgrunn.

– Blant annet fant vi nedgrodde tepperester og bobleplast, bilseter, hagemøbler og en parasoll.

– Pulver mellom hendene våre

Det forteller Unni Elisabeth Eriksen i Naturvernforbundet i Horten. Sammen med Ragnhild Trosby, Solvor Nesbakken og Christopher Kristiansen Emholt benyttet hun noen timer på å fjerne henslengt skrot fra skogområdet. Det ble lass etter lass.

Les også: Seks gode koronanyheter i Horten

– Vi er på den ene siden fornøyd med å ha fått ut såpass mye søppel, på den andre siden er vi bekymret. Det er mye mer igjen, forteller Eriksen:

– Det var søppel som har ligget der svært lenge, blant annet to rustne tønner, delvis brukket opp i skarpe biter. Det var plast som var så skjørt at det ble pulver mellom hendene våre, og plast som helt tydelig er gnagd i stykker av dyr. Flere steder under løvet ligger et tynt dekke av organisk materiale som er i ferd med å brytes ned. Under ligger mer søppel. Under alt dette er skogbunnen død.

Hentet av kommunen

Naturvernerne er redd at all småplasten ender opp i magen til små og større dyr.

– Det er også mye vi aldri vil finne, som vi vet blir brukt til byggematerialer i reder både under og over bakken. Skogryddingen startet klokken seks om ettermiddagen. For å utnytte lyset ble den første delen av økta brukt til å få skrotet fraktet fram til stiene. På slutten av kvelden trengtes lommelykt for å finne veien tilbake til Langgrunn der alt ble samlet, ifølge Unni Elisabeth Eriksen.

Les også: Tor har bodd mellom Vikveien og Borrevannet i nesten 40 år. – Ville aldri byttet bort denne plassen!

Trillebårlass med forskjellig søppel og de rustne tønnene kunne hentes av kommunen neste dag. Og Naturvernforbundet sender til slutt en spesiell takk til joggeren som hjalp dugnadsgjengen i de bratteste kneikene på slutten av ryddekvelden.

Kommentarer til denne saken