Nå er julen her og for mange av oss handler julen først og fremst om tradisjoner. Dette er noe som har blitt ekstra viktig de siste par årene når mye har blitt tatt fra oss og vi har måttet leve og gjøre ting annerledes enn vi pleier. Pandemi eller ei er jeg glad for at mange ting er som de pleier. For min del er noen av tingene som gjør jul til jul, Love Actually, sølvtøyet som må pusses og familieoppskriften på sjokoladefromasj som er vår juledessert.

Men, tradisjoner endrer seg i takt med at samfunnet utvikles og en del av denne endringen er drevet frem av behovet for mer bærekraftige vaner, også i julen. Ting som har vært selvsagt blir satt spørsmålstegn ved, og vi må velge om vi vil holde fast i det gamle eller prøve noe nytt.

Er det for eksempel mest bærekraftig med et ekte juletre eller et juletre i plast? Framtiden i våre hender henviser til minst to nordamerikanske undersøkelser som konkluderer med at et ekte juletre er marginalt bedre for miljøet. Heldig for oss som synes lukten av juletre er en viktig del av julestemningen.

Det florerer av vegetariske oppskrifter på julemat. Flere ønsker seg grønne innslag på julemenyen og velger vegister- fremfor medisterkaker på juletallerkenen.

En av de kanskje største tingene vi som forbrukere kan gjøre om vi ønsker en grønnere jul, er å være mer bevisste på hva vi legger i julestrømpa, i definisjonen av en julekalender og i pakkene under juletreet. Vi står midt i en forbruksfest hvor vi ved å velge brukt kan gjøre mye for planeten uten at det går på bekostning av tradisjoner og gleden ved å gi.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat for Tise i 2021 svarte nesten 4 av 10 (37%) at de gjerne vil ha brukte gaver til jul. Samtidig svarer 59 % at de er bekymret for om folk vil bli glade for en brukt bursdags- eller julegave. Om det er fordi de er redde for at det skal oppfattes som gjerrig eller at det er dumt at det ikke kan byttes vet vi ikke, men noe er det som står i veien for gjenbruksnissen.

Å skulle gi bort noe som er kjøpt second hand trenger ikke å begrense hva man kan ønske seg. Kanskje heller tvert imot, for i tillegg til at det aller meste finnes brukt i dag, og spesielt på gjenbruksplattformer som Tise, er det bra for både lommeboken og planeten. Mitt beste tips er å ta en prat med de rundt deg og spørre de rett ut om de kunne tenke seg å få en brukt gave til jul.

Her er en liste med ting som kanskje kan overbevise deg som er usikker på om du skal gå for brukte gaver i år:

  1. Brukt trenger ikke å se brukt ut. Det finnes faktisk mye nytt, eller nærmest nytt.
  2. Spør de rundt deg hva de ønsker seg: Sjansen for at en gave slår feil er mindre om du vet hva folk ønsker seg og da trenger den trolig heller ikke å byttes.
  3. Brukte gaver er det mest bærekraftige vi kan gi bort fordi det er ting som allerede er produsert og fraktet. Lag en ønskeliste på bruktappen du bruker, for eksempel Tise, og del den med de rundt deg samtidig som du selv sier at du gjerne ønsker deg brukt.

Selv vet jeg hvor vanskelig det er å utfordre tradisjoner og gi brukte julegaver til venner og familie, men i år synes jeg det er litt enklere enn i fjor og ved å snakke mer om dette blir det trolig enda enklere til neste år. Jeg håper dette kan hjelpe deg til å ta litt mer bærekraftige valg, enten det blir denne julen eller i årene fremover.