Mandag 12. juli reiste mamma, pappa og jeg til Dovre. Vi hadde leid oss hytte på Dovreskogen camping i fire dager. Målet med turen var å gå i fjellet, både i Dovre og Rondane. På forhånd hadde vi lest om blant annet Peer Gynt-hytta og moskusokse.

Les også: Sophie (18) har en sommerjobb utenom det vanlige: – Her er det mulig å få utvikle seg i takt med skoleoppgaven

Så langt tilbake jeg kan huske har mamma og pappa tatt meg med på turer, både i skog, ved sjø og på fjell. Da jeg var fem år gikk jeg opp på Hallingskarvet, i tillegg har jeg gått på turer i Golsfjellet og toppturer rundt i Vestfold, så det å gå i fjellet er ikke ukjent for meg.

Jeg liker å bruke kroppen, det er ikke farlig å bli litt sliten. Det gir energi og en blir i godt humør. Jeg er 11 år og skal begynne i 7. klasse på Lillås skole. På fritida sparker jeg fotball på Ørn, liker å være sammen med venner og spille på playstation.

Denne sommeren hadde vi altså valgt å gå i fjellet i Dovre og Rondane. Når en skal gå i fjellet er det viktig å ha riktig utsyr som fjellstøvler, ull, vindtette klær, solbriller og caps. I tillegg hadde vi fått et godt tips som var å helle babypudder i sokkene for ikke få gnagsår. Vi erfarte at dette funket, altså ingen gnagsår. En må også huske mat og nok drikke.

Tirsdagen reiste vi opp til viewpoint Snøhetta som ligger 30 minutter nord for Dombås. Her kan man oppleve fjellet og den fantastiske utsikten mot Snøhetta. Her ser du Svånåtindan og Snøhetta. Det er også mulighet å få øye på moskus.

På parkeringsplassen ble vi møtt med skiltet «Enige og tro indtil dovre falder» som jeg husker fra en 17. mai-sang. Hva menes egentlig med dette utsagnet, det snakket vi om da vi gikk oppover fjellet. Kommer Dovre til å falle? Neppe, Dovre står fast, så utsagnet handler vel om å være enige og trofaste mot landet vårt. Fra parkeringa og opp til utsiktstoppen var det cirka 1.500 meter i bratt stigning. Det var laget en enkel og fin vei opp.

På toppen var det fantastisk utsikt, jeg så Snøhetta med snø på toppen, og jeg så innover vidda hvor moskusene var aktive i denne perioden av året. Det var også et lite utsiktshus med store vinduer ut mot dalen. Huset eies og drives av Norsk villreinsenter, her kunne man få informasjon om dyrelivet i fjellet, i tillegg zoomet guiden inn to moskuser på skjerm så vi fikk se.

Vi satt på toppen og spiste matpakka, maten smakte ekstra godt i denne flotte utsikten. Vi besteg også en annen topp som lå i nærheten denne dagen. Vi var ganske spente på om vi skulle få øye på moskusokse. Vi hadde lest oss til at man måtte holde 200 meters avstand fra moskusen. De kunne angripe dersom enn kom for nær. Heldigvis møtte vi ikke på noen. De er flotte dyr, med ser de helst på avstand.

Onsdagen reiste vi til Grimsdalshytta som ligger mellom Dovre og Rondane. Hytta eies og drives av turistforeningen. Hytta leier ut rom og driver en cafe hvor man får kjøpt mat og drikke. Vaflene kan absolutt anbefales, de var supergode.

Fra hytta gikk vi oppover og oppover i fjellet, først en topp, så neste og neste. Vi la steiner på flere varder på veien. På toppen så vi fjell på fjell på alle kanter. Jeg lærte meg et nytt ord; «blåne», det betyr at fjelltoppene langt borte ser helt blåe ut, og brukes i fortellinger for å si noe er langt unna.

Les også: Rita bruker søplekassa på stranda – her er kommunens klare beskjed til alle badegjester

Torsdagen var turen vi hadde gleda oss ekstra mye til, Peer Gynt-hytta.

Peer Gynt-hytta ligger i naturskjønne omgivelser lengst mot vest i Rondane Nasjonalpark. Hytta har servering av varme og kalde drikker, rømmevafler og diverse turproviant. De har også overnattingstilbud i hytter, eller du kan overnatte i eget telt. Denne turen var ganske populær, vi møtte stadig på andre turister som også hadde Peer Gynt-hytta som mål. Vandringen gikk på sti, i høyden, over myr, ved vann i 1.100 meters høyde.

Landskapet var veldig fint, det var blanding av høye fjell, sletter, vidder og vann. Det er flere kjente malere som har malt fra dette landskapet. I sekken i dag hadde jeg med meg ekstra god lunsj, nemlig turmat pasta bolognese. Den smakte fortreffelig. Den hadde jeg fått anbefalt fra en av gutta på Sport 1.

Da vi kom tilbake til parkeringa og siste turen var gått kjente jeg på en god mestringsfølelse. På tre dager hadde vi gått cirka 25 kilometer i fjellet. Vi hadde også fint vær hele tiden, hver dag hadde vi selskap av sola og flere varmegrader. Jeg var litt sliten, men hadde greid en tur til.

I tillegg til turer i fjellet fiska og bada jeg i Gudbrandsdalslågen som lå på campingen. Det var mye strøm i elva, så jeg kunne ikke gå så langt ut. Det viste seg at campingen var et bra sted å bo for utflukter i fjellet. Campingen ligger i nærheten av flere nasjonalparker, kan absolutt anbefales.

Les også: Det er i Horten det skal skje i år. I august får du 4 festivaler på 4 dager!

Fredagen reiste vi hjem til Horten, med meg i bagasjen hadde jeg med meg fine opplevelser, en dose mestringsfølelse og gode sommerminner. Dette kunne jeg tenke meg å gjøre mer av.

I tillegg til turer i skog og fjell liker vi selvfølgelig å dra på andre reiser. Vi har vært både i Sverige Danmark, Hellas og Spania. Det var på Tenerife høsten for en del år siden jeg lærte å svømme. Både mamma, pappa og jeg liker å bade, vi begynner gjerne rundt 1. mai, da er det rundt ni-ti grader i vanner.

Jeg gleder meg allerede til neste tur, pappa og jeg har snakket om å gå Besseggen sammen. I tillegg har jeg fremtidsplaner. Etter videregående ønsker jeg å gå sport og villmarks linje på Hedmarktoppen Folkehøyskole. En riktig kul sukkerbit på linja er å ta dykkersertifikat i Egypt, i tillegg til turer både i Norge og på Hawaii.

Jeg håper at min reiseskildring kan gi inspirasjon til andre som har lyst til å gå i fjellet. Man kan selv velge hvor langt man skal gå. På kvikklunsjen kan en lese: «Vend i tide, det er ingen skam å snu» fjellvettregel nummer 8.

God sommer!