(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Blir du tatt av politiet mens du bruker mobiltelefonen på ulovlig vis, «premieres» du i dag med et gebyr på 1700 kroner. Det er ikke nok, mener UP-sjef Steven Hasseldal.

Til Drammens Tidende forteller han at han gjerne hadde sett gebyret mye høyere:

– Ulovlig bruk av mobiltelefon i bil er fortsatt et stort problem. Det virker ikke som om boten i seg selv har hatt stor nok effekt. Det ville være fornuftig å øke den betydelig, sier han til Drammens Tidende.

I tillegg til bot, risikerer du i verste fall å få to prikker på førerkortet slik loven er i dag.

Om Hasseldal fikk bestemme, ville boten minst bli doblet. I tillegg ville du i verste fall fått tre prikker i stedet for dagens to.

– Er det nok?

– Det er aldri godt å vite, men det kan være med på å hjelpe litt.

Han forteller at det ifølge undersøkelser på landsbasis i snitt er 3,6 prosent av alle landets bilister som har enten brukt telefonen til å ringe eller sende eller motta tekstmeldinger mens de samtidig kjører.

Les også

Dere ser ikke meg. Dere er mer opptatt av skjermen. På mobilen. Mens dere sitter bak rattet.

– Enda verre

Hos tungbilsjåførene er andelen enda høyere ifølge UP-sjefen, nemlig 7,1 prosent.

– Det er jo enda verre, for her er jo farepotensialet enda større enn hos personbilistene, sier han.

I Storbritannia og Australia har man kommet fram til at det å bruke håndholdt mobiltelefon mens man kjører, svekker oppmerksomheten mer enn 0,8 i promille ville gjort, ifølge Hasseldal.

– Å bruke mobil mens man kjører tar bort oppmerksomheten, særlig det å skrive melding. Vi vet at flere ulykker skyldes akkurat dette, sier han.

12 dødsulykker

I 2018 var det 108 dødsulykker på norske veier. Ifølge Hasseldal var det 12 av dem hvor årsaken var distraksjon fra mobiltelefon eller annet elektronisk utstyr i bilen.

– 12 er 12 for mange. I tillegg kommer ulykkene hvor folk blir hardt skadde. Det er en betydelig andel.

Tall Drammens Tidende har fått se fra UPs statistikkbase viser at menn er i overveldende flertall i de fleste aldersgrupper når det kommer til å bli fersket i ulovlig mobilbruk.

I 2019 ble det skrevet ut til sammen 4512 bøter for ulovlig mobilbruk til bilister i aldersgruppen 25–34 år. Av disse var 3366 menn. I aldersgruppen 45–54 ble det skrevet ut 3412 bøter, hvor 2709 av dem ble gitt til menn.

«Skulle bare»

– Hva sier folk når de blir tatt på fersken i å bruke mobilen ulovlig?

– Noen legger seg helt flate, noen «bare så på telefonen» eller påstår at de ikke ringte. Noen skal nok være veldig online hele tida, eller bare tar telefonen når den ringer. Mange «skal bare» og tenker nok at det kommer til å gå bra.

– Gremmer meg

En av de som har blitt tatt på fersken med mobilen i hånda, er Dilek Palaz. Hun ble tatt i kontroll i oktober i fjor da politiet hadde stilt seg opp på Gulskogen. Hun hadde aldri fått bot før, og innrømmer glatt at hun snakket i mobilen mens hun kjørte:

– Jada, det gjorde jeg, så boten er helt grei. Jeg gremmer meg mer over prikkene, sier hun, og virket i det hele tatt like blid etter å ha skrevet under på at hun vedtok forelegget på 1.700 kroner og to prikker.

(Saken fortsetter under bildet)


Ifølge Hasseldal er det viktig for politiet å være sikre på at de som tas, faktisk har brukt mobilen ulovlig. Som verktøy bruker politiet ofte kikkert, som lar dem se inn i bilene på avstand. Men det er ikke alltid at kikkert er et godt nok sannhetsvitne for alt som foregår bak et ratt heller:

– En patrulje ute på kontroll brukte kikkerten til å se inn i en bil på avstand. I bilen satt det en dame med en brun telefon opp til kinnet, og munnen gikk opp og ned. Hun blir stoppet og konfrontert med at hun snakker i håndholdt mobiltelefon, hvorpå hun svarer «Jasså, er det ikke lov til å spise kotelett heller, nå?»

Vi tør påstå at det nok er langt flere mobiltelefoner i omløp i norske biler enn koteletter. UP-sjefen mener det trengs en holdningsendring blant norske bilister.

– Kanskje økte satser og en ekstra prikk på førerkortet kan være riset bak speilet som fungerer.