Gå til sidens hovedinnhold

Det vises ikke alltid utenpå

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Jeg har noe veldig trist å fortelle deg, Trude.»

Det er flere år siden telefonsamtalen, men øyeblikket da jeg fikk beskjed er etset inn i hukommelsen for alltid. En god venn var død. Han hadde valgt det selv.

Hvorfor akkurat ham? Vi kjente ham som en livsglad mann – alltid på tilbudssiden – alltid villig til å stille opp for andre. En som fikk andre til å føle seg viktige. Derfor var han også en populær gjest i alle sammenhenger. Vi visste at han slet med sitt, men for de fleste kom det likevel som lyn fra klar himmel.

Det var ikke første gang jeg opplevde det. Noen år før det var det en venninne fra den samme gjengen.

Den gangen kom det ikke helt uventet. Vi hadde fryktet noe slikt i lang tid. Det var ingen hemmelighet at hun var syk. Men jeg husker henne likevel for den trillende latteren og det smittende gode humøret, energien og kreativiteten.

Les også

Prestene er bekymret for antall selvmord i Horten: – Vi må snakke sammen

Det er ikke lett å se det utenpå folk, at de har det vondt. Så når er det passende å spørre: «Hvordan har du det egentlig?» Eller et spørsmål som er enda skumlere: «Har du tenkt på å ta livet ditt?» Skulle jeg spurt? Var jeg blind for at de kunne trengt noen å snakke med? Var det noe jeg kunne gjort, som kunne forhindret det som skjedde?

Familiene til begge mine venner som gikk bort, valgte å være åpne om dødsårsaken. Jeg velger likevel ikke å nevne navnene deres. De som kjenner meg – kjente oss – vet nøyaktig hvem det var som forlot oss.

Hver gang jeg hører om noen som har tatt livet sitt, kjenner jeg på smerten og sorgen fra de gangene jeg selv opplevde det. Jeg var ikke nærmeste pårørende, men de som forlot oss var mennesker som betydde mye for meg. Mer enn jeg kanskje noensinne fikk uttrykt. Vi er ikke så flinke til det, alltid. Ikke min generasjon, i alle fall.

Les også

Etter Maud Angelicas tale: Mental helse Hortens hjelpetelefon blir nedringt

Hvert selvvalgte dødsfall er ett dødsfall for mye. I Horten har det skjedd altfor mange ganger de siste årene. Tilbake sitter familie, slekt og venner med en sorg som aldri helt lar seg lege, og spørsmål som aldri vil bli besvart.

Hva kan vi som samfunn gjøre med det? Hva kan jeg gjøre med det? Hva kan du gjøre med det?

Spørsmålene er mange, og det finnes ingen enkle svar.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.