– Det manglet ikke på advarsler

Av

Redaktøren forklarer fredag 8. mai, punkt for punkt, hvorfor kommunen har pådratt seg rekordboten 400.000 kroner for å ha tillatt flytting av Start-monumenet til Kirkebakken.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er fristende å legge til at det ikke manglet motforestillinger mot flyttingen. Det jeg skriver her, har jeg skrevet flere ganger i Gjengangeren og i «Borreminne» i årenes løp.

Da jeg intervjuet den mangeårige sjefen for Marinemuseet, kommandørkaptein T.K. Olafsen, på Gipø aldershjem, fortalte han at hans viktigste oppgave i Start-komiteen var å finne en passende landingsplass for Rumpler Taube-maskinen som komiteen hadde kjøpt inn fra Tyskland. Dette var Olafsens egne ord:

«Jeg gikk først til sognepresten i Borre. Forklarte ham mitt primære ønske om å la premierløytnant Dons fly fra Kirkebakken over det åpne jordet mot Steinbrygga. Sognepresten svarte bestemt nei og la til «Hadde det vært Vårherres mening,at vi mennesker skulle flyve gjennom luften, hadde han skapt oss med vinger!» Jeg gikk derfor videre til fogdens gård Gannestad. Her lot bestyrer Haagenrud seg friste av 100 kroner kontant og svarte ja.»

Og Gannestad ble det altså med provisorisk hangar og startstripe. Det var med nød og neppe at Dons i sin nydøpte flymaskin fikk nok luft under vingene til at landingshjulene gikk klar av trekonene på eikene nederst i Gunnrødbrekka.

Start-minnestenen ble flyttet til det eneste sted Dons ble nektet å fly fra. Det er historisk litt underlig. Men en fin plass ble det jo! Vakkert utformet, rett foran Dons-familiens hus på Kirkebakken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags