Sebastian Zalo
Jannicke Due

Det eventyrlige gjennombruddet: – Nå har jeg fortalt hvem jeg har vært og hvor jeg kommer fra

2020 har vært et travelt år for Sebastian Zalo, som dedikerte debutalbumet sitt til historier fra barndommen og tematikken rundt det å vokse opp med familien sin i Horten. Aldri før har han jobbet så mye som i år, og snart er han klar for å slippe neste plate.
Publisert

Gjennom dedikert arbeid det siste året og nyoppdaget tilnærming til musikken, har en helt ny «sound» av hortensgutten Sebastian Zalo tatt form. Timeplanen hans er så å si fullbooket til langt ut på nyåret, men en tur til Horten for å spille inn en liveopptreden på Kulturhuset 37, der det hele startet, det er det absolutt verdt å sette av tid til.

– Det er travle tider og vi jobber på spreng med en del frister i studioet nå, i tillegg til litt andre prosjekter. Det gjør at jeg ikke rekker å reise hjem så lenge om gangen. Men det er godt å komme innom byen litt innimellom, sier Sebastian.

– Anerkjenn stedet du kommer fra

For tiden bor Sebastian i Oslo, hvor han også jobber med musikken. Han trives godt i Oslo og har de nærmeste vennene fra Horten og omegn like i nærheten.

– Jeg henger egentlig med de samme folka i Oslo, som her hjemme. Nesten alle er fra Vestfold og vi bor så å si rett ved siden av hverandre, forteller han.

Men selv om han for det meste er i hovedstaden, er det Horten han representerer. Det merker man på måten han formidler hjembyen på. Senest da han gjestet Lindmo i slutten av november, kunne man høre hvordan Sebastian fortelle om kulturbyen Horten som et knutepunkt.

– Du legger ikke akkurat skjul på at du er fra Horten?

– For meg er det viktig å anerkjenne den byen jeg kommer fra. Jeg er veldig glad i Horten, og det er mange grunner til det. Jeg har alltid likt hvordan barn og unge har så mange muligheter her. Alt fra kultur, til idrett, til spennende steder og generelt en allsidighet i aktiviteter, sier han.

– Men samtidig er det er nok noe med det å føle seg akseptert. Det er lov å være annerledes her, og det kommer nok av alle mulighetene til å kunne drive med det man vil og at man kan være som man vil.

Fokuserte på produksjonen

Da landet stengte ned i mars, stoppet det opp for mange. Kulturbransjen måtte sette konserter på vent. Ingen viste helt sikkert hvor lenge livet og samfunnet ville stå mer eller mindre på vent. Det førte nok til at mange kjente på frykten for det uvitende.

Sebastian holdt hodet kaldt. Selv om konserter var usikkert, stoppet ikke produksjonen opp. Artisten hadde tross alt et debutalbum å se fram til.

– Selv om det ikke ble noe særlig store opptredener i år, har det vært et veldig spennende år. Nye ting har skjedd og vi har produsert mye. Men fokuset ligger hele tiden på det som skal skje framover, sier Sebastian.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

FRYKTEN: Den første låta som ble sluppet i 2020 fra Sebastian skulle vise seg å bety mer for lytterne, enn han hadde sett for seg.

FRYKTEN: Den første låta som ble sluppet i 2020 fra Sebastian skulle vise seg å bety mer for lytterne, enn han hadde sett for seg. Foto:

I midten av april kom låten «Kjære frykten min». Det skulle være den første smakebiten fra det sterkt tematiske debutalbumet RTRO/SPKT. Sangen handler om det å vokse opp, og kjenne på den følelsen av frykt for å gro fra barndommen.

– En låt om som omhandler frykt kom kanskje på et ganske passende tidspunkt?

– Ja, absolutt. Det var en merkelig tid og jeg har tenkt mye over og fått høre at det er en låt som folk kunne relatere seg til og hva de følte på den tiden. De tingene som skjedde i samfunnet, skjedde akkurat da vi hadde planlagt å slippe låten, svarer Sebastian.

– Folk har kommet til meg i ettertid og adressert at låten har betydd noe mer. At den har hjulpet dem gjennom en tøff tid. Det betyr veldig mye, legger han til.

I juni kom neste smakebit fra albumet ut, «Hele veien hjem», som fortalte om samhold og tette bånd. Inspirasjonen bak teksten var vennegjengen, og er basert på en rekke hendelser gjennom årelange vennskap.

Måneden etter kommer det et sideslipp til debutalbumet. Med låten «verdensmester» synger Sebastian om å finne kjærligheten, sammen med artistene Amara og AVGVSTVS. Med nostalgiske vibber som kunne minne litt om hiphop anno 2008, men i et 2020-format.

Det endelige slippet

Sommeren er på hell og den siste smakebiten til debutalbumet slippes. Ganske overraskende viste det seg å være et samarbeid med ingen ringere enn Odd Nordstoga.

Debutalbumet RTRO/SPKT ble deretter sluppet i september, hvor han på de resterende sangene fortsetter å formidle tematikk og historier fra barndommen og oppveksten med moren, sine to brødre og vennene i Horten.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

SAMARBEIDET: Sebastian Zalo overrasket med et uforventa samarbeid med Odd Nordstoga, på låta "Duracell".

SAMARBEIDET: Sebastian Zalo overrasket med et uforventa samarbeid med Odd Nordstoga, på låta "Duracell". Foto:

I sine tidligere låter hadde Sebastian en stil som var mer tilnærmet hiphop, med tekster som reflekterte estetikken forbundet med sjangeren. Årene har gått, og Sebastian har gradvis beveget seg over til et mer personlig tekstunivers og mer poppede produksjoner.

Siden 2018 har Sebastian hatt en stigende kurve. En kurve preget av et litt ubestemmelig uttrykk, som etterhvert har formet seg til en smakfull blanding av pop og hip-hop.

– RTRO/SPKT var en ny start på musikken, jeg skiftet veldig om fra den hip-hop stilen jeg hadde tidligere. Og jeg kjenner at det passer meg bedre med det jeg ønsket å fortelle i sangene, sier Sebastian.

– Jeg har kanskje på ett vis funnet en stil som passer meg ganske bra, legger han til.

Viktigst at sangene betyr noe

Den sjarmerende hortensgutten har vært godt etabler blant radiolyttere siden han ga ut låten «Syv søstre» i 2018. Men Sebastian har aldri jobbet så mye og strukturert som han gjør nå. Kanskje er det også derfor at året 2020 har ført til et gjennombrudd og at han nå har blitt kjent for et enda større publikum.

Låtene hans har markert seg spesifikt gjennom særegne uttrykk, høy aktivitet og mye oppmerksomhet. Det førte til nominasjon i årets P3 Gull, under kategorien «Årets nykommer».

– For min del så er ikke slike kåringer det viktigste. Det er selvfølgelig kult å se at P3 anerkjenner det jeg lager og at de legger merke til meg, sier Sebastian.

– For meg er det mye viktigere at sangene betyr noe mer for dem som hører på musikken min. Slik som med «Kjære frykten min», legger han til.

Fortellingene om barndommen og hvem Sebastian har vært, har blitt fortalt. Nå skal han begi seg ut på ny tematikk i den kommende musikken, som allerede kommer i februar 2021.

– Det blir det perfekte paradokset til RTRO/SPKT. Faktisk er det rake motsetninga til hva vi har levert gjennom det siste året, forteller han.

2021: Sebastian er mer enn klar for det kommende året. Med en EP som slippes allerede i februar, håper han også at det åpnes mer for å spille for et større publikum igjen.

2021: Sebastian er mer enn klar for det kommende året. Med en EP som slippes allerede i februar, håper han også at det åpnes mer for å spille for et større publikum igjen. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.