Det er én ting som kan hamstres i disse dagene

Av

Vårt lokalsamfunn, vår nasjon, ja hele vår verden befinner seg nå i en situasjon som vi aldri har vært vitne til, hvert fall ikke i fredstid.

DEL

MeningerEt virus på avveie sørger for at hele samfunn nærmest går i dvale. Dette viser hvor sårbare vi er; også vi nordmenn som til tider kan tro at vi er best på det meste. Arrangement avlyses, veldig mye blir stengt og all vanlig aktivitet opphører. Det kan være skremmende å høre og lese nyheter, og de aller fleste av oss blir bekymret for det vi nå er vitne til. Vi er redde for å bli smittet, og vi er også engstelige for å være smittebærere uten å være syk selv. Våre myndigheter både sentralt og lokalt jobber iherdig for å hindre ytterligere smitte og å trygge oss på best mulig måte.

Jeg er også engstelig for å bli utsatt for smitte, og gjør det jeg kan for å unngå dette. Men, det som gjør meg mye mer skremt, er de siste dagers opplevelse av hvordan svært mange oppfører seg i disse dager. Vi har blitt anmodet om og oppfordret til å ikke hamstre, for det er nok varer til alle og butikker får nye forsyninger hver flere ganger i uka.

Den vanlige handleturen en fredag, ble en selsom opplevelse. Tomme butikkhyller og plakater hvor det står «max 3 tilbudsvarer pr. person». Butikker er nødt til å sette opp slike restriksjoner fordi kunder nærmest slåss om varene. I butikken jeg var, var det nærmest tomt for blant annet mel, gjær og tørrvarer. Og do-papir var det fullstendig tomt for! Jeg hadde skjønt at folk sørget for ekstra med do-papir hvis dette viruset rammet mage-tarmsystemet vårt, men slik er det jo ikke. Jeg får inderlig håpe at hamstringen gjelder varer med lang holdbarhet, for hvis man i tillegg har handlet mye av varer med kort holdbarhet, så har man oppnådd to negative ting: en har sørget for at andre ikke får handlet det de trenger og matsvinnet blir stort hvis varer må kastes!

Det som også gjør meg opprørt, er manges totale neglisjering av de direktiver som myndighetene gir oss i denne situasjonen. Restriksjoner om å ikke reise noe sted er ikke gitt av myndighetene for moro skyld.

Den situasjonen vi nå befinner oss i, vil sannsynligvis vare i uker og måneder. Det betyr at vi må forberede oss å leve på en annerledes måte. Det kan ikke bli som det ellers pleier å være. Myndigheter og vår lokale kommuneledelse gjør sitt for at denne tiden skal bli så god som mulig. Jeg vil takke kommunelegen og alle de andre ansvarlige her i Horten for den innsatsen dere gjør i denne vanskelige situasjonen. Nå er det opp til oss som befolkning å gjøre vårt til at det skal bli bra for alle.

Det er én ting som kan hamstres i disse dagene: Omtanke og omsorg for hverandre. Solidaritetidealet og de gode verdier må igjen blankpusses. Vi har alle et ansvar for at vi kommer gjennom denne spesielle situasjonen på best mulig måte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags