– Det er behov for flere ledere med idealer som Walesa sto for

MØTTE WALESA: Innsender Sten Lundbo i Åsgårdstrand har møtt demokratikjempen Walesa i sitt arbeid som ambassadør.

MØTTE WALESA: Innsender Sten Lundbo i Åsgårdstrand har møtt demokratikjempen Walesa i sitt arbeid som ambassadør. Foto:

Av

31. august var det 40 år siden Lech Walesa fikk den kommunistiske regjeringen i Polen med på en avtale om at arbeidere skulle ha rett til å etablere frie fagbevegelser.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Walesa var elektriker ved Leninverftet i Gdansk og hadde i flere år kjempet sammen med mange andre streikende arbeidere. Han ble den første lederen for fagbevegelsen Solidaritet, som ble etablert i september 1980. Solidaritet ble en reformbevegelse som i løpet av kort tid fikk ti millioner medlemmer. Bevegelsen som fikk sterk støtte av blant annet den katolske kirken og intellektuelle kretser i Polen, fikk avgjørende betydning for utviklingen også i andre øst-europeiske land.

I desember 1981 innførte imidlertid den polske statsminister militær unntakstilstand i Polen og påstod at det var nødvendig for å hindre en sovjetisk invasjon. Tusenvis av personer, herunder Lech Walesa og mange andre fagforeningsmedlemmer ble fengslet. Han ble løslatt i november 1982. Regjeringen forbød Solidaritet, men bevegelsens virksomhet lot seg ikke stoppe.

I 1983 fikk Lech Walesa Nobels fredspris for arbeidet for organisasjonsfrihet. Hans kone Danuta og deres eldste sønn reiste til Oslo for å motta prisen. Bakgrunnen var at Walesa fryktet at han ikke ville kunne returnere til Polen, dersom han reiste ut av landet.

Som ambassadør i Polen fra 2000 til 2005 møtte jeg Walesa to ganger på hans kontor i Gdansk. Han presiserte da at han følte at fredsprisen hadde gitt han beskyttelse og en moralsk-politisk støtte, som var av stor betydning for det han senere fikk utrettet for demokratiseringsprosessen i Polen. Walesas strategi var ikke-vold og dialog.

Hans strategi førte fram til rundebordkonferanser fra februar til april 1989 med representanter for kommunistregimet og enighet om det første delvis frie valg i Polen etter andre verdenskrig. Ved dette valget som ble avholdt 4. juni 1989, fikk Solidaritets kandidater en overveldende seier. Dette førte til at Polen fikk den første ikke-kommunistiske statsminister etter avslutningen av andre verdenskrig, hvilket var en stimulans for demokratiforkjempere i andre øst-europeiske land.

Det første presidentvalget etter demokratiseringen av Polen ble avholdt i desember 1990. Resultatet ble at Lech Walesa ble den første presidenten i Polen som ble valgt som et resultat av direkte og frie valg. Som statssjef i fem år fikk Walesa konsolidert demokratiet og innført markedsøkonomi i Polen. Han prøvde å bli gjenvalgt i 1995, men tapte da i andre valgomgang mot Aleksander Kwasniewski, som var Den demokratiske venstrealliansens kandidat.

Ved parlamentsvalget i 1997 i Polen ble imidlertid Solidaritets valgaksjon det største partiet. En sentrum-høyre regjering som ble etablert etter dette valget, videreførte Walesas politiske kurs. Denne valgalliansen har ikke vært representert i parlamentet etter 2001.

Lech Walesa var en demokratikjempe, som hadde betydning for frigjøringen av Polen og de andre øst-europeiske landene fra et kommunistisk regime. Som en anerkjennelse for det Walesa utførte ble Europeisk Solidaritetssenter åpnet i Gdansk i 2014. Senteret har utstillinger som viser Solidaritets historie.

Jeg mener at det i mange land i dag er behov for ledere med de idealer og den strategi Lech Walesa sto for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.