Det er noen år siden vi hadde en så tørr og varm sommer som nå. Det er lenge mellom hver gang vi ønsker oss regn og lavere temperatur. Som regel har vi utbasunert vår harme over regn, vind og dårligere somre.

Det har i sommer vært like varmt i Sør-Norge som i Sør-Europa! Bøndene der får ikke nok fôr til dyra sine og skogbranner truer.

Vi som går på to bein klarer oss. Vi må bare endre litt på atferden vår og kle oss etter temperatur og sol. Men hva med våre firbente venner? De har jo på seg den samme kåpa året rundt. Riktignok er pelsen tynnere på sommeren, men den er på, hva enten det regner eller blåser, er ti grader eller 30!

I tillegg vet vi at hunden ikke svetter gjennom huden som oss, som kan få ut overskuddsvarme på den måten. Hunden kan jo ikke det. Den «svetter» kun gjennom munnen og til dels gjennom potene.

Hunden peser for å bli kvitt overskuddsvarmen.

Vanligvis er folk flinke til å lufte hundene sine. De går på tur både morgen, middag og kveld. Noen i skogen og noen i byen. Men det jeg har sett noen eksempler på, er at folk lufter hunden sin på tidspunkter midt på dagen, når det er minst 30 grader i skyggen. Og gjerne i bynære strøk, langs gater og fortau. Er det særlig klokt?

Ta av deg skoene og prøv å gå på asfaltert gate eller fortau som har ligget i sola hele dagen.

Jeg tror man hadde følt det utrolig smertefullt, og fått på skoa i en fart. Hva med hunden?

Det beste er å gå en lang tur på morgenkvisten og en likedan sent på kvelden. Og i stedet for å gå lags vei og gate, prøve å gå i parker eller steder hor det er gress eller grus. Er nesten fristet til å foreslå at man bør bruke potesokker hvis man må lufte hunden på hardt underlag midt på dagen, i det været vi hadde i sommer..

Og hva med aktiviteten til hunden? Minst mulig fysisk aktivitet på dagtid, lek og ha det moro på morgen- eller kveldsturen. Jeg har til og med sett folk sykle i sommervarmen på asfalt, helt utrolig hva man kan plage hunden med!

Og så er det dette med avkjøling av hunden. Mange går nok på stranda og lar hunden få bade der. Og er det ikke til sjenanse for andre, er det greit nok. Men når hunden har vært i saltvann, må den alltid «skylles» med ferskvann så snart som mulig etterpå. Men det er ikke nok. Hunden må frotteres etter at pelsen har vært våt. Det er veldig fort gjort å glemme, eller slurve med dette. Det kan føre til at det utvikles våteksem i huden, dersom pelsen forblir fuktig over tid. Og skulle man få dette, er det sikreste å oppsøke veterinær, slik at det renses og klippes godt rundt stedet hvor eksemet er. Eksemet utvikler seg svært raskt, og det er derfor viktig å klippe godt rundt, selv om det ikke ser særlig pent ut. Og er det utviklet mye eksem, får man medisiner hos veterinær.

Er du ute i båt med hunden, er det nesten en selvfølge at den må ha sin egen svømmevest! Faller den uti vannet, kan det hende at det er vanskelig å få den opp i båten igjen, og den kan (som oss) også få panikk og svømme vekk fra båten. Dessuten er hunder som ikke er trent på dette sjelden en god svømmer over tid. Drukning kan fort bli resultatet.

Vi tobente tar det litt mer med ro når det er sommer og temperaturer opp mot 30 grader i skyggen. Slik bør hunden også ha det. Men for hunder som er vant til stor aktivitet, kan det være en utfordring å holde den i ro store deler av dagen. Den blir fort understimulert, og kan være både stresset og oppjaget. Da går det jo fint an å trene litt på kontakt og enkle øvelser innendørs, i et par minutter, noen ganger midt på dagen? Eller?

Det er viktig å huske på at kontakt og kontroll er en kontinuerlig prosess!

Fortsatt god høst til dere og hunden!

Les mer om hund og hundehold, signert Terje Johansen:

Redningshunden

«Alle vil før eller senere få behov for hjelp til opplæring og behandling av hunden»

Barn og hund

Hunden fortjener å bli behandlet som hund

Tror du hunden din er intelligent? Det er den ikke!

Det vanskelige valget

Hverdagslydighet

Hund eller menneske?