Fredag 4. desember kan det være du møter venner, bekjente eller vilt fremmede folk på gata ikledd forsvars-uniform. Da arrangerer nemlig Heimevernet «Uniform på jobben dagen» over hele landet.

– Heimevernet (HV) gjør dette fordi man ønsker å synliggjøre for Norge hva Heimevernet er og hvilke personer som utgjør HV, skriver forsvaret i en pressemelding.

LES OGSÅ: Hos Tone er det populært å jobbe: – Vi fikk 145 søkere!

Håper på å skape interesse og entusiasme

«Uniform på jobben-dagen» er frivillig å delta på for alle som tilhører Heimevernet og som har fått tillatelse fra sin sivile arbeidsplass til å bære uniformen på jobb.

– Vi håper en slik dag vil skape interesse og entusiasme for både HV og Forsvaret. Heimevernet ønsker å være synlig i lokalsamfunnet. Vi vil vise fram at vi er 40 000 soldater og befal spredt over hele landet og at vi tilhører alle samfunnslag og alle yrkesgrupper, sier generalmajor Elisabeth Michelsen, sjef for Heimevernet.

De 40.000 soldatene som utgjør HV er i det daglige sivile, med den felles bakgrunnen at de har gjennomført førstegangstjenesten. Ved krise eller krig er det de som tar på seg uniformen og skal være med på å forsvare landet i nærheten av sin hjemplass. Det er den lokale tilknytningen som gjør Heimevernet unikt. Heimevernet er der du bor.

– Jeg tror «uniform på jobben-dagen» vil vise folk flest at Forsvaret gjennom HV fortsatt er landsdekkende og har et relativt stort volum med soldater med geografisk spredning. Det vil igjen bidra til forståelse og øke interessen for Forsvaret og forsvarsviljen. For Forsvaret er Heimevernet en viktig brobygger mellom det militære og sivile samfunn, sier Michelsen, og legger til:

– Kanskje Forsvaret igjen blir noe man snakker om rundt kjøkkenbordet, slik man gjorde før da «alle» måtte inn til førstegangstjeneste. Interesse og debatt rundt Forsvaret og Heimevernet er viktig.

LES OGSÅ: Horten får flere tusen hurtigtester for covid-19: – Et godt verktøy hvis det brukes riktig

Fikk ideen fra «Söta bror»

Ideen kommer fra svenske Hemvärnet, som arrangerte «uniform på jobben-dagen» for første gang i fjor, med stor suksess. De har igjen hentet ideen fra England, der reservister en gang i året tar på seg uniformen og går på jobb.

– Jeg vil at soldatene i Heimevernet skal bære sin uniform med stolthet, og håper «uniform på jobben-dagen» vil vise kollegaer, venner, familie og andre innbyggere i landet at HV er en del av den nasjonale beredskapen. Og på den måten få anerkjennelse for den innsatsen man gjør som HV-soldat. Synlighet og anerkjennelse er viktig, fastslår Michelsen.