Denne plagen kan bli kirkens redning: – Foreløpige tester er veldig lovende

ØSTERS: Prosjektleder Kristian Ingdal viser fram en Stillehavsøsters .

ØSTERS: Prosjektleder Kristian Ingdal viser fram en Stillehavsøsters . Foto:

Kalk fra den plagsomme stillehavsøstersen kan bli redningen til Borre kirke. Om noen dager tennes kalkovnen på Jarlsberg hovedgård.

DEL

Så langt denne sommeren er hele 23 tonn med knivskarpe stillehavsøsters fjernet fra strender i Vestfold og Telemark. Østersdugnaden fortsetter ut august, forteller prosjektleder for dugnaden, Kristian Ingdal i fylkeskommunen.

– Mye av fangsten går til kompostering. En liten del blir valgt ut av fagfolk og renset for matbruk. Vi har et kulturminneprosjekt på gang. Skjellene kan brennes i ovn og bli til kalkmaling. Planen er å benytte skjellene til å male middelalderkirker, forteller Kristian Ingdal.

LES OGSÅ: Østersdugnaden skal bremse framveksten av de knivskarpe skjellene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KALK FRA ØSTERS: Borre kirke i vakker solnedgang tirsdag kveld. I skyggen ser kirken virkelig grå og skitten ut. Nå har prosjektet med oppussing startet. Kalk fra stillehavsøsters kan gjøre kirken hvit og pen igjen.

KALK FRA ØSTERS: Borre kirke i vakker solnedgang tirsdag kveld. I skyggen ser kirken virkelig grå og skitten ut. Nå har prosjektet med oppussing startet. Kalk fra stillehavsøsters kan gjøre kirken hvit og pen igjen. Foto:


Porøs mase

– Brenningen skal foregår på Jarlsberg hovedgård i neste uke. Trolig starter vi opp 5. august. Brenningen skjer i en ovn der vi fyrer med kull og ved. Etter et par timer får vi en porøs og fin masse. Med en passe blanding vann har vi en fin kalkmaling. Foreløpige tester er veldig lovende. Riksantikvaren gjennom avdelingen for kulturarv hos oss støtter prosjektet.

– Ja, det står ikke på skjell. Vi har mer enn nok, forteller Kristian Ingdal til Gjengangeren.

LES OGSÅ: Lei av stillehavsøsters? I dag starter kampen mot dem.

– Spennende for oss

– Dette er spennende. Vi har fått midler av kommunen til et forprosjekt til oppussing av Borre kirke. Først må vi finne et firma som kan utføre jobben og ikke minst gi oss et prisoverslag. Så må vi sende en ny søknad til kommunen om midler til selve jobben. Dersom det virkelig er mulig å benytte østers til å få Borre kirke hvit og pen igjen, så passer i alle fall tidspunktet for prosjektet oss veldig bra, sier kirkeverge Hanne Wendt.

– Først må vi få vasket ned kirken. Så har vi en jobb å gjøre med bindingsverket, altså treverket. Nå ser ikke Borre kirke særlig pen ut, og vi ser fram til å få den pen og hvit ut. Kalk fra stillehavsøsters høres veldig spennende ut, forteller Hanne Wendt.

LES OGSÅ: Har plukket tonnevis fra stranda du bruker, men det holder ikke

Eksplosiv økning

Stillehavsøsters er en fremmed og uønsket art som har en eksplosiv økning i våre kystområder.

Dugnaden hjelper, men vi blir ikke kvitt denne arten. Likevel, dugnaden hindrer at populære strender blir ubrukelige til bading og friluftsliv. Den uønskede østersarten har knivskarpe skjell som vi kan kutte oss stygt på.

Rådgiver Dag-Roal Wisløff i Oslofjordens Friluftsråd forteller at stillehavsøsters er en av de fremmede artene som sprer seg raskest. Hver skjell kan gyte opp til 200 millioner skjell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPENNENDE: – Kalk fra stillehavsøsters høres virkelig spennende ut, og for oss passer tidspunktet perfekt ettersom vi nå har startet på prosjektet med å pusse opp Borre kirke, sier kirkeverge Hanne Wendt (innfelt).

SPENNENDE: – Kalk fra stillehavsøsters høres virkelig spennende ut, og for oss passer tidspunktet perfekt ettersom vi nå har startet på prosjektet med å pusse opp Borre kirke, sier kirkeverge Hanne Wendt (innfelt). Foto:


Gedigen tabbe

– Problemet med stillehavsøsters er selvforskyldt. På 1960-tallet opplevde Norge en massiv østersdød. Myndighetene bestemte seg for å importere den mer robuste stillehavsøstersen i den tro at den ikke ville formere seg i våre farvann. Det skulle vise seg å bli en gedigen tabbe, forteller Wisløff.

LES OGSÅ: Erklærer krig mot fremmede planter og dyr – hageavfall kan fort bli miljøbombe

– Stillehavsøstersen truer blåskjell som er en viktig næring for andre arter, og den fremmede arten kan omgjøre bløtbunnsområder til hardt rev, noe som kan true fisk og fugl.

Artikkeltags