Gå til sidens hovedinnhold

– Denne høsten har vært svært dramatisk for barnehagesektoren

Foreslåtte og vedtatte kutt i tilskuddene til private barnehager kunne ha resultert i lavere kvalitet for barn, dårligere pensjonsvilkår for ansatte og i en del tilfeller nedleggelser av gode barnehager.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Derfor er PBL (Private Barnehagers Landsforbund) svært fornøyd med at Fremskrittspartiet i forhandlingene med regjeringen om statsbudsjettet fikk dratt i nødbremsen for alle kutt – og i tillegg fikk gjennomslag for ønsket om å sette ned et utvalg som skal foreta en helhetlig utredning av finansieringen av sektoren.

For private barnehager – og ikke minst for titusener av familier over hele landet – bør det være en selvfølge at det er økonomisk likebehandling mellom private og kommunale barnehager. Den er ikke reell i dag, og den ville blitt ytterligere svekket med de omtalte kuttene.

Derfor har både barnehager og foreldre engasjert seg sterkt i denne saken nå i høst. Og derfor er det ekstra gledelig at den brede mobiliseringen over hele landet ga tellende resultat.

Samtidig minner vi om at situasjonen for mange private barnehager var krevende, allerede før de varslede kuttene ble annonsert. Nesten fire av ti gikk med underskudd i 2019, og halvparten har budsjettert med underskudd i 2020. Disse barnehagene er ikke reddet, men har fått et pusterom og et håp om mer stabile rammevilkår i fremtiden.

PBL ønsker på denne måten å takke barnehagene, foreldrene og Frp for innsatsen, til beste for barna i barnehagene.

Kommentarer til denne saken