Fagerheim og Falkensten Skolekorps har deltatt på Sørlandets Musikkfestival, sammen med omtrent 20 korps fra store deler av Sør- og Midt-Norge. I strålende sol fikk musikanter, drillere, ledere og noen foreldre oppleve en korpsfestival på sitt beste; avtroppende dirigent, Frank Christensen, gjennomførte sitt siste offisielle oppdrag etter 30 år i skolekorpset.

Les også (+): Hvem får flest spillekroner i Horten, og hvem spiller mest?

Frank Christensen er ikke bare dirigent, han er også et ja-menneske og en bussjåfør med godt humør. For to uker siden ble han høytidelig takket av som pensjonist på en overraskelsesfest. På Bygdehuset på Nykirke sto tidligere og nåværende musikanter og drillere i stram givakt da Frank ankom festen. En fest han nesten gikk glipp av fordi han så gjerne skulle hjulpet et annet korps som trengte busstransport fra Skien. Styreleder Anders Naterstad bekrefter at han måtte bruke all sin listighet for å få dirigent Christensen til å møte til avtalt tid uten å røpe at det var hans egen avslutningsfest.

Torsdag stilte Frank opp med den beste bussen han kunne finne i stallen hos Paulsen Buss, fylte opp med sine «egne» barn, ungdommer og voksne og satte kursen mot Kristiansand, festival og det siste offisielle dirigentoppdraget. Naterstad forteller at Frank betyr mye for mange, og håper at han får muligheten til å kjøre korpset på tur også i framtida. Neste år fyller korpset 100 år, og planlegger en lengre jubileumstur og en rekke andre jubileumsaktiviteter.

Korpsfestivaler har tre formål. De skal gi gode musikalske opplevelser, morsomme aktiviteter, og ikke minst et godt sosialt fellesskap på tvers av alder, kjønn og interesser. Her er det helt naturlig at andre- og tiendeklassingen leker sammen, spiller kort, fletter hår og pusser tennene sammen. Det er også tydelig at korpset er stolte over å representere både Fagerheim skole, Falkensten og nykirkebygda når de er på tur.

Les også (+): Roy og Eirik får det travelt framover: – Vi er det ærlige kommunikasjonsbyrået du ikke vil ha!

Det lille korpset spilte en minikonsert i Dyreparken, og fikk nyte to hele dager sammen med Julius og vennene hans. Middag ble inntatt på IKEA. Den ideen var slett ikke dum, der var det god plass, rimelig og god mat, og ikke minst kjølig temperatur. Kveldene gikk med til spill og leik, snacks og nye vennskap på skolene der flere korps overnatta sammen.

Høydepunktet på festivalen var altså en marsjkonkurranse i Kristiansand sentrum lørdag formiddag. Rødjakkene fra Nykirke var godt forberedt. Gjennom mange år har korpset hatt fokus på en stolt holdning og stram marsjering, noe både ungene og ungdommene synes er stas å få til. Til og med når marsjinstruktør Alex Vetlesen Ramfelt er streng og forlanger oppvarming i «planken» sitter latteren løst. Lohne forteller videre at etter «Kompani Lauritzen», og vissheten om at selveste fenriken kanskje ser oss i gatene på 17. mai, har motivasjonen for såkalt «sluttet orden», eller SLO på fagspråket, vært høy. Det har ikke vært uvanlig å se korrekte «avleveringer» på øvelsene gjennom våren.

Med steikende sol over Kristiansands gater krydde det av sivilkledde dommere som filma og noterte alle bevegelsene i paraden gjennom Markens og ned mot Bystranda. Her ble alle detaljer notert, som innretting, hvordan man holder og løfter instrumentene og hvordan armene svinger i takt. Til og med hvordan korpset oppførte seg før konkurransen starta var tellende. Korpsene måtte forsere overraskende hinder, og gå synkront gjennom svingene. Det viser seg at det er mange måter å svinge med et korps på, og vi må ta en prat med Hanne Myrheim som er fanebærer. Fanebærer Hanne Myrheim gjorde arrangørene litt bekymra for at hun ikke ville svinge der hun skulle.

Vi bruker nokså korte svinger, forteller Myrheim. Siden vi ikke har noen tamburmajor som går foran, må Myrheim markere svingen tydelig. Noen av vaktene ble litt svette da de ikke så noen antydning til sving før akkurat der Myrheim skulle snu seg 90 grader. Hun forklarer at dette fører til presise svinger med korpset, og tar seg godt ut når korpset er lite.

Det var først seinere på ettermiddagen at dommen skulle falle. De sju beste korpsene ble lest opp, og noen mista nok motet da både tredje- og andreplassen røyk. Men korpset som kunne kalle seg Sørlandets beste akkurat denne dagen, var Fagerheim og Falkensten Skolekorps! For de minste i korpset, som var på sin første korpsfestival, var dette en stor opplevelse. Ungdommene så ganske stolte ut de også. Et av korpsene i nabobyen, Søndre Slagen Skolekorps, marsjerte inn til en flott fjerdeplass. De bodde på den samme skolen som Fagerheim og Falkensten, og de to korpsene hadde mye å snakke om den kvelden.

Les også (+): Tor Henning leder de harde øktene: – Vi begynner å få en del 100 kilo-spillere i troppen

Så spørs det, da, om korpset finner en plass til premieskapet sitt på den nye barneskolen på Nykirke til høsten. Vi ønsker korpset lykke til både med flytting, nye dirigenter og 100-årsjubileum!