Jonas Eriksson, Ellen Jebsen Berg, Fredrik Omholt, Nils Bechmann, Marius Dahlen og Hanne Heimdall
Richard Sundby

Denne gjengen har hatt 300 oppdrag i år: – Det er nok mange tålmodige partnere som sitter hjemme

Frivillige mannskaper i sjøredningstjenesten i Horten kan møte de forskjelligste utfordringer når de drar på oppdrag.
Publisert

18. november for tre år siden startet første operative vakta for sjøredningstjenesten i Horten. Siden da har frivillige i RSRK Horten assistert 1.067 personer og hundrevis av båter.

Antall oppdrag har økt med årene siden oppstarten i 2017. Og Hanne Heimdall har vært med fra starten. Hun var matros under den første operative vakta, i dag er hun båtfører.

Hun forteller at det er en dyktig gjeng som gir av sin fritid for å kunne hjelpe folk på sjøen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MED FRA START: Båtfører Hanne Heimdall var med på den første operative vakta for RSRK Horten.

MED FRA START: Båtfører Hanne Heimdall var med på den første operative vakta for RSRK Horten. Foto:

Trener på slep og buksering

– Det er både gøy og givende, men det blir en også livsstil. Det er nok mange tålmodige partnere som sitter hjemme, smiler hun.

– En del av det sosiale ved dette kommer på samlinger og kursing, der vi treffer folk fra de andre vaktlagene. Vi er en gjeng som har de samme interessene og som ønsker å sette av tid til dette.

For man kan ikke bare sette seg i båten og kjøre ut på oppdrag.

– Vi blir opplært i bruk av samband, navigasjon, førstehjelp og hjerte- og lungeredning, sjømannskap, brannslokking, og manøvrering av redningsskøyta.

I tillegg trenes det mye på å assistere havarister med slep og buksering og startproblemer.

Dette er frivillig arbeid, og det er viktig arbeid.

I 2018, som var det første fulle driftsåret, hadde de 100 oppdrag. Året etter økte det til 200 og så langt i 2020 er de oppe i hele 300 oppdrag.

– Årsaken til at det har blitt flere oppdrag er sammensatt, en ting er at flere folk er ute på sjøen. 2020 har jo vært et år der folk ferierte hjemme i Norge, noe som førte til mer trafikk ute i fjorden. Men en annen faktor er at vår tilstedeværelse har økt med årene, forteller båtfører og operativ leder, Marius Dahlen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RIKTIG SPRÅK: Nils Bechmann er leder for RSRK Horten. Han er opptatt av at de nye aspirantene lærer seg rett fagspråk før de skal ut på sjøen.

RIKTIG SPRÅK: Nils Bechmann er leder for RSRK Horten. Han er opptatt av at de nye aspirantene lærer seg rett fagspråk før de skal ut på sjøen. Foto:

Vært med på askespredning

De frivillige i sjøredningstjenesten kan møte alle slags utfordringer når de drar ut.

Som en del av den nasjonale beredskapen samarbeider de tett med politiet og ambulanse. De bistår i søk, sleper, hjelper til ved grunnstøting og hevinger.

– Vi har også vært med på askespredning, forteller Nils Bechmann, leder for sjøredningstjenesten i Horten.

En ting er å bistå folk som har gått tom for drivstoff eller fått motorstopp. Men av og til står det om livet, da er det godt å ha dyktige folk på vakt, med god trening og som vet hva de driver med. Derfor er det stort fokus på å være mentalt forberedt på å gå inn i krevende situasjoner.

– Så langt har vi reddet fem liv og berget 15 fartøyer, sier Bechmann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ellen Jebsen Berg Aspirant

Ellen Jebsen Berg Aspirant Foto:

Man rygger ikke med båt . . .

I alt er det 62 frivillige i forskjellige roller og på forskjellige vaktlag. Og det er mange som ønsker å bli med. Under siste inntak var det 55 søkere på 9 plasser. En av dem som da ble valgt ut var Ellen Jebsen Berg.

Hun forteller at det er mye å ta inn over seg. Men det er også veldig moro, og givende.

– Det er masse som skal læres. De har jo sitt eget kodespråk her. Jeg tror Nils river seg litt i det håret han har igjen, ler Ellen.

– Ja vi prøver å holde på de maritime begrepene, forteller Nils.

– For eksempel så rygger man ikke med båt, smiler han.

– Men hvem er det som kan bli medlem?

– I utgangspunktet hvem som helst. Man kan ikke være fargeblind, men ellers så handler det mest om å ha rett innstilling, og å ønske å sette av tiden som kreves. Erfaring med båt hjelper, men man får opplæring og erfaring av å være med. Med alle kursene og treningen så blir alle like dyktige.

Han forklarer at man kvalifiserer som mannskap gjennom å bevise at det man har trent på, sitter i kroppen og kan utføres i ulike situasjoner.

Beskjeden feiring, naturlig nok

Dessverre ble det ingen feiring på treårsdagen til RSRK Horten. Smittefare er, som for mange andre rundt om i hele landet, en utfordring, men de frivillige forteller at de har gode rutiner, og jobber godt med nødetatene når de samarbeider på sjøen.

– Det har vært et annerledes år på mange måter. Vi tilpasser oss for å sørge for at folk skal få hjelp når det trengs, men vi er strenge på det med smitte, forteller matros Jonas Eriksson.

– Så ingen stor feiring for 600 oppdrag så langt?

– Korona har satt en stopper for julebordet i år, så det får bli med en melding på facebook, og en sak i lokalavisa, smiler Eriksson.

TILPASSER SEG: Matros Jonas Eriksson forteller at det har vært et annerledes år på mange måter.

TILPASSER SEG: Matros Jonas Eriksson forteller at det har vært et annerledes år på mange måter. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken