Den amerikanske presidenten Donald Trump vil helt sikkert bli husket for mer enn vi klarer å glemme, men begrepet Fake News vil ikke forsvinne med han.

Under et journalistseminar i Stavern, hvor tema var russiske nettroll og manipulering av velgere, oppdiktede bloggerhistorier og hacking av Dagbladets server, ble det sagt, nærmest i en bisetning, at dette var årsaken til at dagens aviser ikke lenger vil lure leserne med aprilspøker.

De har mer enn nok med å sile det som tilflyter redaksjonene av oppdiktede pressemeldinger. Hvis først en uoppmerksom vaktsjef går god for historien, kan den lett passere uhindret inn i samarbeidende mediehus, les klokkeløse Sommarøy som lurte NRK, Dagbladet og Aftenposten junior til å tro på øyboerne som ville kvitte seg med tiden. Bak løgnhistorien sto Innovasjon Norge.

Falske nyheter-diktere er ikke noe som bare finnes i Amerika eller Russland. Faktisk finnes det pionerer i et mediehus nær deg.

Året er 2007. Og ja, jeg burde visst bedre, men fristelsen var stor og våre lesere forventet at vi skulle klinke til med en aprilspøk. Selv på en søndag.

I en kveldsstille redaksjon gikk fantasien over i fri flyt-modus.

En tørr pressemelding om observasjoner av to hvithai svømmende mellom Bastøy og Østenskjær, meldt inn til Moss Arbeiderblad (!) kunne være troverdig, om temaet var utrolig. Særlig når marinbiolog Kjell Thomsen ved Norges Havforskningsinstitutt i Bergen nevnte at dette kunne være en følge av klimaendringene.

Thomsen fikk avslutte med å si til Moss Arbeiderblad at «Hvithaien er den mest fryktede av alle haier, men disse unge eksemplarene vil ikke utgjøre noen særlig trussel mot badende i Oslofjorden. Folk bør bare være våkne og se seg om før de tar morgendukkerten denne sommeren. Sannsynligvis vil haiene trekke mot varmere farvann ganske snart».

Det var sannsynlig, men altså ikke sikkert.

Spøken var god den, så god at den kjapt ble delt og spredt til andre servere. Her var det ikke bare for forfatteren å løpe etter...

I mailboksen samme kveld ramlet det inn spørsmål fra folk langs kysten. En bekymret tjømling lurte på om hvithaiene var observert på Tjøme også? Det var jo tross alt ikke så langt unna ...

I et debattforum på nett, om hai eller ikke hai i Norge, ble en lenke til aprilspøken lagt ved kommentaren.

Det er 13 år siden hvithaiene ble observert svømmende rundt en torskefisker ved Bastøy. Til de som ble lurt, er det på høy tid at jeg skriver Aprilsnarr!