Gå til sidens hovedinnhold

– Den sammenslåtte mastodonten av en fylkeskommune setter innsparinger framfor elevens valg og yrkesmuligheter

Fylkeskommunens primære oppgave er utdanning på videregående nivå for ungdom mellom 16 og 19 år.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Utdanningsprogrammene fylkeskommunen tilbyr bør favne bredest mulig, gis mest mulig lokalt og være en inngangsport for framtidige studievalg eller gode yrkesvalg for elevene. Forslaget om å legge ned tilbudet om «IT- og medieproduksjon» ved Horten videregående strider mot alle gode intensjoner.

Først og fremst vil en nedleggelse av IT- og medieproduksjon i Horten føre til at ingen elever i Vestfold og Telemark får verken fullføre eller starte på tilbudet innenfor medieproduksjon. Til tross for at det er et fagmiljø i Horten, til tross for at det lærlingeplasser og til tross for at det er søkere til tilbudet. For det andre synes tankegangen å være at skal være fornuftig å gi eleven økt reisevei når all statistikk viser at reisevei påvirker motivasjon og nærvær i negativ retning.

Blant elever som får innfridd sitt førstevalg av utdanningsprogram, er andelen som slutter klart lavere enn blant elever som ikke får det. Til slutt må det sies å være i totalt i utakt med alle andre satsinger knyttet til videregående når man velger å foreslå nedleggelse av yrkesfaglige studieretninger. Det være seg restaurant- og matfag i Sandefjord, elektrofag på Rjukan, IT- og medieproduksjon i Horten. Kuttene flagrer bak ord som grønt krafttak, robuste enheter og samfunnets behov.

Vi kan vri og vende på forslaget. Kjernen er og blir økonomiske nedskjæringer, og resultatet er dårligere muligheter for elevene.

Den sammenslåtte mastodonten av en fylkeskommune setter innsparinger framfor elevens valg og yrkesmuligheter. Det mener Utdanningsforbundet Horten er en elendig prioritering.

Elevene fortjener å fullføre påbegynt utdanning, og framtidige elever bør få muligheten til å velge i bredt spekter av studieforberedende og yrkesfaglige program.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.