Forrige ukes debatt i Gjengangeren gjør at jeg gjerne vil komme med mine synspunkter.


Jeg er lege og akupunktør fra Ukraina, har mastergrad i medisin, norsk legeautorisasjon, og har vært hospitant på Sykehuset i Vestfold. Fra august 2012 begynte jeg egen praksis på Borre Fysioterapi hvor jeg jobber med rehabilitering etter skader, brudd, ortopediske operasjoner, muskel-, skjelettlidelser, idrettsskader, bronkial astma, allergi, fordøyelses-, urinveisplager.

LES OGSÅ: – Ikke lov å markedsføre alternativ behandling med påstander om effekt

Balanse og ubalanse

Akupunktur kom fra Kina og fikk global utbredelse på verdensbasis på 1950- tallet. Dette førte til en viss konfrontasjon mellom dens støttespillere og vestlig kultur. Noen kilder sier at metoden har eksistert i over 2.000 år. Behandlingen utføres ved at akupunktør stikker svært tynne nåler i huden til pasienten på bestemte punkter for å behandle sykdommer.

Tradisjonell kinesisk medisin har en egen forklaring som baserer seg på kinesisk kultur, filosofi, erfaringer. Systemet definerer helse og sykdom ut fra balanse og ubalanse i kroppens energisystem.

Kunne ikke forklares av placeboeffekten

I dag krever vi vitenskapelig basert medisinsk behandling med dokumentert effekt. Selvfølgelig må hver behandlingsmetode basere seg på kunnskaper om anatomi, fysiologi, biokjemi, felles medisinsk forståelse. Man kan ikke ha samme tankesett i dag som kineserne hadde for 2000 år siden? Det finnes statistikk som peker på positive effekter og vitenskapelig forklaring.


I 1976 begynte vestlig medisin forskning på akupunktur. Det ble lagt frem teori om at smertelindring skyldes endorfiners (biokjemiske signalstoffer) utslipp (Stux, G., Pomeranz, B.: Akupunkture-Textbook and Atlas 1987). Før i tiden var det mest utbredte synspunktet at grunnlaget for akupunktur er placeboeffekt (Beecher, H. K.: Placebo analgesia in human volunteers 1955). Men dette ble ignorert da resultater fra dyrestudier, samt positiv effekt av akupunktur på barn, ikke kunne forklares av placebo-virkningsmekanismen.


I de senere årene er det blitt mulig å observere hjernen direkte mens den er aktiv, ved hjelp av for eksempel MR, under en akupunkturbehandling. De første resultater viser aktivering for noen hjernestrukturer, så vel som den akselererte blodstrømmen via visse områder av hjernen, økt oksygentilførsel til hjernevev (Litscher, G., Yang, N.H., Schwarz, G., Wang, L.: Computer-controlled acupuncture 1999).

I Norge har vi flere doktorgradstudier fra Universitetet i Bergen, Oslo og Tromsø som beviser en positiv effekt av akupunktur. Akupunktur brukes på flere avdelinger på sykehus, som i fødeavdelinger, smertebehandlingsavdelinger og kreftavdelinger. Helsedirektoratet slår fast at bruk av nåler i fysioterapi utløser refusjon.

Brukes som smertelindring

Akupunktur kan ikke gjenopprette ødelagte strukturer (for eksempel slitasjegikt/artrose, 4 grad).


Likevel er strukturelle skader nesten alltid forbundet med dysfunksjon, og akupunktur er i stand til å påvirke medfølgende funksjonssvikt. Den kan for eksempel ha positiv effekt ved slitasje 1,2 og 3 grad.


Vi vet at pasienter ofte står i kø i flere måneder for å få hofte- eller kneprotese, med smerter og bruk av smertestillende legemidler som kan føre til bivirkninger, som resultat. I slike tilfeller brukes akupunktur som smertelindring.

– Akupunktur er miljøvennlig

De fleste resultater av forskning viser at akupunktur også har betennelsesdempende effekt, virker muskelavslappende, øker blod- og lymfesirkulasjon. Vi vet også at det er mange forskjellige reseptorer (sensorer) i hud som reagerer på varme, kulde, deformasjon. Det eksisterer nervefibre som oppfatter denne impulsen og leder denne til ryggmargen, hjernen og indre organer. Og det finnes en annen type nervefibre gjennom hvilke impulsen går fra sentralnervesystemet tilbake til musklene, bindevevet og hud. Det er en refleks som vi kunstig fremkaller ved å sette nålen i huden, og det er en fysiologisk prosess som foregår ved bruk av nåler.


Norge er et land som bruker mye naturlig energi. Kanskje kunne det vært bra om befolkningen også brukte mer «naturlige» behandlingsmetoder (jeg mener, uten legemidler) hvis det er mulig. For eksempel forbedret kosthold, økt søvnkvaliteten, endret livstil, trening, fysioterapi, akupunktur osv. Akupunktur er rett og slett miljøvennlig, brukte nåler går til resirkulasjon.


Selvfølgelig eksisterer det ikke panasé (universallegemiddel), og hvis en person blir syk bør man først få konsultasjon hos lege.


Jeg er ikke mot medisinering, det er helt nødvendig for oss. Farmakologi skal utvikle seg og finne nye løsninger innen sykdomsbehandling, men samtidig kan akupunktur brukes som supplement, og det må stilles krav til spesialister som tilbyr akupunktur. Alle behandlinger må begrunnes, og staten bør prioritere utviklingen av vitenskap i medisin.