Holder bare ikke!

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere Gjengangeren-redaktør Hans-Petter Fagerli er oppgitt, lei seg og sint på Horten kommune.

DEL

Hans-Petter Fagerli har vært kommunikasjonsrådgiver siden 2000. Først i Burson-Marsteller, som rådgiver og fagansvarlig for krisekommunikasjon. I 2007 ble han en av partnerne i Crux Crisis Communication AS, senere C3 Kommunikasjon AS. Hans-Petter har en allsidig erfaring innen journalistikk, som mellomleder og sjefredaktør og administrerende direktør i henholdsvis Aftenposten, TV2, NRK og Gjengangeren. Han har også arbeidet som beredskapskoordinator i Norges Røde Kors, og har kompetanse på nasjonal og internasjonal krisehåndtering.


«Avslutningsvis kan bare kommunen beklage at våre tjenester har medført deres opplevelse av uforsvarlighet og omsorgssvikt. Dersom dere også etter dette svaret ønsker å komme i dialog med oss, bes dere ta kontakt».

LES OGSÅ: Mener konas behandling var uverdig - nekter å betale regningen


Jeg blir oppgitt, lei meg og sint når jeg leser denne artikkelen på gjengangeren.no.

– Kjenner igjen sinnet

Jeg kjenner ikke Jan Erik Anthonsen. Men jeg kjenner igjen sinnet hans i Gjengangerens påpasselige oppslag. Han har opplevd maktesløshet, frustrasjon og manglende empati ovenfor hans kjære.


Og en kommune som ikke lytter.


Hvorfor kan ikke Horten kommune kommunisere bedre?

Empatien som forsvant

I kommunikasjonsteorien er apologia klart definert. En etisk unnskyldning skal, grovt sett, utformes på en måte som erkjenner de feilaktige handlingene, det skal innrømmes skyld. I tillegg skal budskapet ha en klar og uforbeholden beklagelse.


Og det skal skje umiddelbart, og med fullt innsyn i hva som skjedde.


«Vi kan bare beklage» gjør ingen en av delene.


Her forsvant åpenbart empatien et sted på veien i byråkratiet. Empatien, som jo faktisk er den siste trøst vi har når livet til de vi er glad i er på det mest sårbare, handler jo om at kommunen skal vise at den evner å sette seg inn i de pårørendes situasjon, og be om unnskyldning.

Et brudd i forventningene

Men; like lite som jeg kjenner Anthonsen kjenner jeg til hva som konkret skjedde under medisineringen av hans kone på Braarudåsen. Og deri ligger problemet.
Ingen utenforstående så, ingen utenforstående vet og ingen andre kan nøyaktig fastslå om det foreligger brudd på lovgivingen, forskrifter eller retningslinjer.


Men det foreligger etter min mening et soleklart brudd, et brudd i forventingen vi alle har om at våre nærmeste blir ivaretatt på best mulig måte når vi selv ikke kan gjøre det.
Hva skjer? Jo da, kommunen både gransker og dommer. Det minner lite om kontradiksjonsprinsippet som er nedfelt i grunnloven, paradoksalt i vårt 200-årsjubileum i år.


«Deres opplevelse av uforsvarlighet og omsorgssvikt» strider mot enhver følelse av å bli hørt, forstått eller trøstet.


Jeg håper at en av de første oppgavene Horten kommunes nyansatte kommunikasjonssjef Inger Lise Hansen tar fatt på, er å forbedre kommunens evne til kommunisere verdighet i en sluttfase.

LES OGSÅ: Inger Lise Hansen skal lede kommunens kommunikasjonsarbeid


Det har vi faktisk krav på.

 

Artikkeltags