Borre blir konge på haugen i ny park

Opplevelsesbyen bør strekke seg fra Karljohansvern til Slagentangen med Borre som kongen på haugen, skriver Arnt Folvik.

Opplevelsesbyen bør strekke seg fra Karljohansvern til Slagentangen med Borre som kongen på haugen, skriver Arnt Folvik. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Vi må tenke større enn stort, skriver Arnt Folvik i en kronikk.

DEL

La turistene få starte å bore i Vestfolds unike natur, folk, fortid og framtid i en opplevelsespark på Borre. Vi må tørre å tenke større enn stort i Norges minste fylke. Jeg foreslår ikke å fjerne vår idyll fra kartet, men drømmer om en opplevelsesby: Vestfoldbyen, som strekker seg primært fra Karljohansvern til Slagentangen.

Den inneholder alt Vestfold har i dag, pluss det vi mangler - opplevelser og aktiviteter på et sted. Vestfoldbyen skal underholde og berike i verdensklasse. En tidsreise, fra jerntid til fremtid.

Avreise Midgard: 

Bygg en vikingby, hvor du kan leve med som viking. Dra på tokt, sloss, eller bare være nevenyttig. Langgrunn passer utmerket, nært det autentiske og urørte området ved Midgard- sentret.

Fortid og samtid side om side. Sjøveien: Kanskje er det havdyp til å lage en cruiseskiphavn på Borre? Alt Vestfold har å by på, bør knyttes sammen sjøveien, i kombinasjon med bane og veitransport.

Seile gammelt: 

Som DS Kysten, nytt som nano drevet ubåt eller andre hypermoderne fartøy. Utformet med henblikk på publikums opplevelser og deltagelse under sjøfarten.


Mariens hovedværft og leken med lys. Karljohansvern ønsker velkommen når du anløper via Hortenskanalen fra Langgrunn, alternativt på sykkel eller til fots langs fjorden. Halvøya må fylles med aktiviteter,- har allerede 1.klasses severdigheter i Foto- og Marine-museet. Kystverket bor nær og har mangt å vise.

Bakkenteigen:

Ved høyskolen bør det finnes et opplevelsessenter med alt hva kloke hoder og bedriftene i regionen kan vise av framtidsteknologi.

Fokus på det maritime, olje, gass og sikkerhet. I senteret bør også polfarerne, hvalfangsthistorien, Wilhelm Wilhelmsen og Thor Heyerdahl få sin plass. Virtuelt, pluss autentiske gjenstander utlånt fra museene.

Originalene vinner:

Et senter hvor vår historie, våre helter og teknologi brukes kommersielt, for å underholde og gi opplevelser, vil inspirere til oppdagelsesferder. Rett og slett fordi våre gjester endelig får kunnskap om den fantastisk historien som er foran nesa på dem når de reiser i Vestfold. De historiske stedene og museene vil garantert få flere besøk.

På broen:

Munch og Åsgårdstrand knyttes selvfølgelig til Vestfoldbyen. Med anløp av de nevnte fartøyer, eller som mål for en rusletur langs fjorden i fredet natur.

Slagentangen og fossilene:

Fossilt brennstoff endret verden. Svært få har opplevd framstillingen på nært hold. Det burde ligge vel til rette for å vise det, helt reelt i tilknytning til Slagentangen, eller en miniversjon i opplevelsessentret ved Bakkenteigen.

Fengslende:

På Bastøy ligger et av Europas mest berømte fengsler, hvorfor kan ikke deler av dette bli en turistattraksjon. En kriminalomsorg man er stolt av, er en båttur verd. Ferden stopper ikke: Holmestrand, Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Stavern, Nevlunghavn bør være anløpssteder for «bussene» på fjord og vei. For shopping, eller en natt på byen.

Endelig: 

Finalen er cruiset gjennom nasjonalparken til Verdens Ende. Håpet er at istidens skapninger, svabergene skal bergta gjestene slik at de kommer neste sommer. Når hverdagen atter gang skal endevendes i tre uker.

Studentboliger i Hansastil:

Vårt område har betydelig hotellkapasitet, og det er bra. Bygg også en Hansaby eller en tett trehus bydel med leiligheter ved fjorden i Borre, nær høyskolen.

Dekker behovet for studentboliger, og er gjesterom til familieturister i sommermånedene. Norges matfat: Vestfoldmat må få en helt sentral rolle.

Smaksprøver kan dyrkes/avles fram på landbruksarealene og gårdene som ligger i området. Så ferskt og friskt at gjestene har sett det gro. Garantert godt og smakfullt.


Men er ideen spiselig?

Artikkeltags