– De store oppgavene løser vi best sammen

Av

Kjernen i det sosialdemokratiske prosjektet handler om å løse de store oppgavene sammen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Om kort tid legger Arbeiderpartiet frem første utkast til nytt partiprogram .Der gir vi tre løfter: Vi skal sørge for trygt arbeid til alle. Vi skal sørge for en sterkere velferdsstat som er der, uansett hvor du bor eller hvem du er. Vi skal føre en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber.

Nå gjelder det mere enn før, sa jeg i min tale til landsstyret. For tiåret som venter, vil kreve mye av oss. Verden rundt oss er mer urolig enn på lenge; makt flyttes, regler brytes og millioner av mennesker er på flukt. Klimaendringene blir stadig mer synlige. Og ulikheten øker i store deler av verden, som følge av ny teknologi, og som følge av mangel på politikk.

Også her hjemme er ulikheten voksende etter sju år med høyreregjering - mellom folk og mellom ulike deler av landet. Svaret på utfordringene må være at vi mobiliserer det aller beste i oss alle. Det er fellesskapet, at vi løser de store oppgavene sammen, som har gjort oss til det vi er. Nå skal vi bruke fellesskapet for å møte 2020-tallets store utfordringer.

En sterkere velferdsstat blir helt nødvendig. Velferdsstaten har ikke kommet av seg selv, men er kjempet fram gjennom generasjoner. Høyreregjeringen går inn for kutt, splitting og privatisering på område etter område. Den utviklingen skal vi snu. Vi vil investere mer i fellesskapets sykehus; vi vil gjennomføre en tillitsreform som gir sykepleiere, lærere, politifolk og andre fagfolk mer tid og tillit til å bruke faget sitt; vi vil desentralisere mer, slik at det blir lettere å få utdanningstilbud og medisinsk behandling der man bor; og vi vil satse på en eldreomsorg der vi ser behovene til hele mennesket, ikke gi private fast track til å levere der det kan lønne seg for dem.

Slik skal vi sikre at alle har lik tilgang til trygge velferdstjenester, uavhengig av adresse og størrelse på lommebok. Like nødvendig er det med en ny politisk kurs for å sørge for trygt arbeid til alle. Arbeiderpartiet vil kjempe for at folk skal være trygge på jobb. Vi har den siste tiden sett mange eksempler på at folk blir behandlet dårlig: Jordbærplukkere, servitører, renholdsarbeidere og andre, som går på slavekontrakter, blir truet, utnyttet og lurt for penger. Sånn skal vi ikke ha det i Norge.

Men vi skal ikke bare rydde opp i det åpenbare, for det er mange flere som kan få det bedre på jobb med en politikk for arbeidsfolk. Med hele og stillinger, rett til ny kompetanse når jobben endrer seg eller blir borte, regler som beskytter privatliv og fritid, og rett til pensjon fra første krone skal vanlige arbeidsfolk få merke en forskjell med vår politikk. Vi skal også kjempe for at folk skal være trygge for at de får en jobb. Arbeid til alle vil alltid være jobb nummer én for Arbeiderpartiet.

Mange ledige og permitterte frykter for framtiden, og det samme gjør mange unge som nå skal inn i et krevende arbeidsmarked. Vi har en enorm oppgave foran oss når vi skal legge til rette for hundretusenvis av nye jobber. Samtidig skal vi kutte utslipp på en måte som er rettferdig og skaper jobber. Til begge deler trenger vi en aktiv stat, med vilje og muskler, penger og krav, mål og planer. En stat som spiller på lag med arbeidsfolk og bedrifter for å sikre klimavennlige arbeidsplasser i hele landet, ikke bare lar det være opp til markedet å ordne opp.

De tre løftene har noe viktig til felles: De handler om å løse de store oppgavene sammen, ikke overlate folk til seg selv. Vi vil bruke fellesskapets krefter på å gjøre livene våre bedre; og summen av løftene gir et samfunn med mindre forskjeller, større muligheter, sterkere fellesskap. Til valget i 2021 skal vi mobilisere det aller beste i oss alle og i samfunnet vårt, og sørge for et sterkt Arbeiderparti slik at Norge får en ny regjering.

En Arbeiderparti-ledet regjering som sørger for trygt arbeid til alle, en sterkere velferdsstat og en rettferdig og kraftfull klimapolitikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.