– Da de satte i gang med spillingen, spratt katten til Anders opp og forsvant som en rakett ut døra, og kom ikke hjem på tre dager!

Av

Vestfold Toraderklubb er 40 år i 2021.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vestfold Toraderklubb (VTK), ble stiftet 7. januar 1981. Samuel Gravdal var initiativtakeren til toraderklubben. Sammen med Anders Kongelf, Per Gryte, Anders Fadum, Arthur Iversen, Torbjørn Wetterstad, og Arne Buar hadde de sin første øvelse 7. januar 1981 på kjøkkenet hos Anders Kongelf i Vivestad. Gunnar Bjørkli drev med kjøp og salg av toradere og var til god hjelp i starten.

Da de satte i gang med spillingen, spratt katten til Anders opp og forsvant som en rakett ut døra, og kom ikke hjem på tre dager! Karene fikk kontakt med Sven Nordalen fra Åmodt som kunne traktere toraderen. Han var en inspirerende instruktør, som kom kjørende hver fredag i sin Lada.

Klubben har hatt flere inspirerende instruktører opp gjennom årene. Vi kan nevne Oddemann Haugen, Tormod Vassåsen og Terje Hong. Ragnhild Solheim, Berit Foss og Anna Marie Foss kom snart til og VTK fikk leie rimelige øvingslokaler på Fossnes-senteret i Stokke, gjennom Arthur Iversen. Flere ønsket å lære seg instrumentet og klubben vokste etter hvert.

Berit Foss har i alle år stått for det meste av opplæringen i klubben. VTK har senere hatt øvelsesrom i kantina i smia hos Kjell Foss AS på Revetal, på Sverretun ved Linnestad, og nå i dag øver vi på Stokke bygdetun i Bokemoa. I 1991 ble det arrangert tiårsjubileum på samfunnshuset i Vivestad med mange inviterte gjester, og klubben har også deltatt på flere Vestfold-treff opp gjennom årene.

Klubbens medlemmer har utmerket seg i form av gode plasseringer i konkurranser. I første rekke her: Anitas Gammeldansorkester, men også flere andre grupper. Anita Solheim ble kåret til Bâlgabrud på Bâlgspel vid landsvegskanten i 1990 .VTK spiller til dans på flere festivaler hver sommer, Bygdemusikkfestivalen på Skinnesmoen ved Krøderen, Skjærgårdstreffen på Tromøy ved Arendal, Vindfjelltreffen, Telemarkstreffen ved Kjelldal sluse, og vi har også spilt på Bâlgspel vid landsvegskanten i Värmland, Sverige, Buskspelarnas dragspelstemna på Fjellvang i Stokke og besøkt Titanofestivalen. Ellers i året blir det en del spilleoppdrag på eldresenter, møter i forskjellige foreninger og ellers der folk ønsker å høre glad gammeldansmusikk.

Klubben har i mange år deltatt med spilling på Tønsberg Trekkspillklubbs danseaftener vår og høst i Slagenhallen. Det går i vals, polka, masurka, snoa og reinlender, taktarter som er godt kjent i norsk folkemusikk. Åse Burås var formann i en årrekke og holdt stø kurs for VTK. Ragnhild Solheim har gjort en god jobb som musikalsk leder for klubben i mange år. VTK har vært på flere turer til Sverige, Danmark, Færøyene, Island og Sveits. Vi spiller hovedsakelig på GC toradere, i tillegg har vi med bass og gitar i klubben.

Torader er et veldig morsomt instrument, det kreves litt innsats for å lære å spille, men har man først fått taket på det, er det veldig gøy å spille sammen med flere. VTK ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen, og kan være behjelpelig med opplæring. Det er mulig å låne en torader til en rimelig penge i en kortere periode, for å prøve. Vi spiller på gehør, men ved opplæring brukes litt notasjon som er et enkelt tallsystem for torader. Klubben har per i dag 27 spillende medlemmer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken