Som Høyres gruppeleder i kommunestyret var Niklas Cederby en av favorittene til å bli partiets ordførerkandidat ved valget i 2023. Men allerede nå har 39-åringen gitt valgkomitéen beskjed om at han ikke ønsker å stille.

– Det er på tide å prioritere familien. Samtidig som det var formannskapsmøte tirsdag kveld spilte sønnen min kamp på Lystlunden. Jeg skulle gjerne sett den kampen. Som lokalpolitiker ofrer man mye, og nå har jeg kommet fram til at det er nok, sier Niklas Cederby til Gjengangeren.

LES OGSÅ: – Flere generasjoner har gått i graven mens vi har ventet på hotell på brygga

Vil være mer til stede

Cederby har to barn, som i dag er 10 og 12 år. Etter at neste kommunestyreperiode er over er de 16 og 18.

– Plutselig flytter de ut. Jeg har ikke lyst til å sitte igjen med følelsen av å ikke ha vært til stede for dem under oppveksten fordi jeg har brukt for mye tid på lokalpolitikk, utdyper han.

Når dagens kommunestyre takker av i 2023, har Cederby sittet som representant for Høyre i åtte år. De siste årene som gruppeleder.

– Det har vært veldig givende, og jeg føler at jeg har fått bidratt. Det er over hodet ingen misnøye med lokalpolitikken eller Høyre som gjør at jeg sier stopp. Det er rett og slett en erkjennelse av at det tar for mye tid, nå er det familiens tur, sier Cederby.

Utelukker ikke fylkestinget

Han har klatret i gradene i lokalpartiet, og også gjennomført Høyres lederskole.

– Mange hadde nok sett for seg at du siktet mot ordførerjobben?

– Ja, og jeg gjorde også det. Men livet er sånn at ting forandrer seg underveis, man får andre perspektiver.

Niklas Cederby sier at det også er uaktuelt med en plass lenger nede på lista.

– Det blir ikke noe kommunestyre på meg i neste periode. Den beslutningen er tatt. Men jeg er ikke ferdig i Høyre. Jeg støtter fremdeles partiet, og har ingen negative opplevelser derfra som gjør at jeg ikke ønsker dem alt det beste i valgkampen.

– Er det aktuelt å stille til fylkestinget?

– Dersom jeg får mulighet til det kan det være aktuelt. Der foregår møtevirksomheten på dagtid, og det gjør det enklere å kombinere vervet med familieliv. I kommunepolitikken er det bare kommunestyret som har møter på dagtid, alt annet skjer på kveldene, forklarer Cederby.

Utelukker ikke comeback

Han utelukker ikke comeback i lokalpolitikken når barna har blitt større.

– Nei, det ville være dumt å si noe bastant om det. Jeg er glad i politikk og glad i Horten. Men nå er det lurt å slippe til noen andre.

– Apropos det, hvem bør bli partiets ordførerkandidat nå?

– Det må du spørre valgkomitéen om.