– De siste årene har det blitt mer og mer populært å sitte med venner og ukjente og male sammen, mens man nyter noe godt i glasset, sier Cathrine Aashamar Moldskred.

Les også (+): Det lille røde huset skjuler en hemmelighet – på do!

Tok kontakt

Hun har selv vært med på en slik venninnekveld, og syns det var både gøy og lærerikt.

– Jeg ønsket å lage en arena for dette, og tenkte at kinoen er et perfekt sted. Vi startet med kunstfilmer i 2019, og det ble etter hvert veldig godt besøk på filmene. Det er tydelig at kunst er stort i Horten.

Kinosjefen kontaktet Janet Sandø-Healey ved Galleri Verftsporten første gang januar 2020, og de ble enige om å sette i gang med noe sammen da. Så ble alt satt på vent på grunn av koronasituasjonen.

– Da jeg tok kontakt med Janet igjen i høst var hun like giret som meg! forteller Cathrine Aashamar Moldskred.

– Vi har mange kreative sjeler i Horten. Dette er et tilbud for de som har malt på flere hundre lerret, men også for de som ikke har rørt penselen siden barneskolen! Det skal først og fremst være sosialt og gøy.

Les også (+): Reagerte på lite juletre i Åsgårdstrand: – Det var ikke mye å skryte av

30. november

Kinoen er en viktig møteplass, påpeker kinosjefen. Med mal og nyt skal publikum ikke bare se film sammen, men også ta penselen fatt etterpå.

– Nå har vi lagt ut fire kunstfilmer som vises nå først 30. november, deretter i mars, april og mai. Først ut er «Exhibition on Screen: The Danish Collector: Delacroix to Gauguin». Først ser vi kunstfilmen og deretter har vi et utvalg plasser på langbord i foajeen til «Mal og nyt». Jeg kan selv svært lite om kunst, men har heldigvis fått med meg en som kan snakke timevis om fargeteknikk og om de store kunstnerne.

Janet Sandø-Healey er billedkunstner med atelier i Galleri Verftsporten på Karljohansvern. Der arbeider hun på heltid med sin kunst. Hun har vært faglærer i kunstfaget i mange år, og hun gleder seg til å gi hortensfolk et innblikk i malerkunsten.

Skal ha det gøy

Dermed skal kinopublikum få en liten innføring i fargelære og høre litt om teknikk før alle kan ta fatt på sitt maleri. Alle vil få utdelt det de trenger av utstyr for å male et bilde, men ta med forkle eller klær som tåler litt malingssøl, oppfordrer Cathrine Aashamar Moldskred og Janet Sandø-Healey. Og til dem som kanskje føler litt på prestasjonsangsten, kan Janet berolige:

– Prestasjonskravene legger vi fra oss denne kvelden! Målet er at alle skal dra fra kinoen med et maleri de er fornøyde med og som de har kost seg med å lage. Maleriet må tørke litt underveis og da kan man hygge seg med et glass i pausen og bli kjent med de andre rundt. Ingen blir kunstner på noen få timer, men vi satser på at alle skal ha det gøy og få et innblikk i maleriet.

– Kanskje noen oppdager skjulte talenter som de vil utvikle videre?