Ofte skjer det mye mer bak i kulissene hos oss enn fersk kringle og uforglemmelige bussturer. Gjennom mange år har Kjetils bussreiser engasjert seg i barns kår. Vi har lagt vekt på å hjelpe barna i to av de landene vi har flest reiser til, nemlig Kroatia og Estland, her har det blitt bussturer på barnehjemsbarn, nye skolesekker, besøk i aktivitetsparker, klar, leker, shopping med mødrehjem og mer.

Les også (+): Jesper dro helt til grenseland

I flere måneder har nyhetsbildet vært preget av grusomhetene i Ukraina. I slike situasjoner er ofte lite man kan få gjort, man vil gjerne hjelpe men ender ofte opp som en passiv tilskuer.

Takket være selskapets fantastiske kunder og reisevenner så begynte en tanke å spire. Hva skjer når de ukrainske flyktningene kommer til Norge? Hva med integrering ? En tanke ble til handling. Med Kjetil selv bak rattet, kunne bussen rulle ut av garasjen på Skotterud den 31. mai, i retning Vestfold. En av firmaets ansatte, Anja Kleven, hadde kommet i kontakt med den ukrainske foreningen i Tønsberg. Ville vi klare å gi barna en drømmedag, ville mødrene klare å slappe av mens barna var ute på tur, ville barna stole nok på de rundt seg? All nervøsitet ble gjort til skamme!

Vi hentet barn på flere skoler i Tønsberg-distriktet og kjørte deretter mot Buggegården på Nykirke som er en koselig gårdspark med dyr og leker, her ble det lek og moro, grilling av pølser med mer. Herlige eiere av gården åpnet teateret for de spisende og alt var helt topp. Det ble traktorkjøring, lek med lamaene, snekkerverksted og hopping i høyet, og vi er ganske sikre på at kaninene på gården har fått så mye kos og klem at de muligens sover ett par dager.

Buggegården syntes det var fantastisk å få denne kombinasjonen av norske og ukrainske barn på besøk, så valgte de å sponse oppholdet. Ettersom mange av barna ikke hadde sett fjorden så ble de lovet en tur nedom, men det skulle vise seg at vannet de ønsket fikk de fra oven i stedet for! Skikkelig med regn, men like lykkelige, smilende barn.

Les også (+): Anja og Jan satser på hverandre og en framtid i Italia: – Vi har ikke angret en dag!


Siste post på dagens program ble Peppes Pizza hvor vi hadde forhåndsbestilt bord til 50 personer for å spandere pizza med tilbehør for unge gjester, og det koselige her er at de ringte fra Peppes i Horten på dagtid og informerte at en de hadde tatt inn en ansatt på denne vakten som pratet både ukrainsk og russisk. Fantastisk!

Om bord i bussen etter pizzabesøket begynte alle barna å synge den ukrainske nasjonalsangen. Vi ville gjerne delta og spilte den ukrainske Grand Prix-vinnende melodien over høyttaleranlegget i bussen, noe som igjen førte til allsang. Avslutningsvis tok en jente mikrofonen og sang for oss alle på sitt morsmål.

Det ble mange klemmer og noen tårevåte øyne da barna forlot bussen - vi kommer til å fortsette å holde kontakt med alle barna og deres nærmeste.