(Nettavisen) Tirsdag kveld ble det kjent at regjeringspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet kom til enighet med SV om statsbudsjettet for neste år. I budsjettet vil blant annet skatteletten for boligspareordningen for unge, BSU, halveres.

De under 34 år har til nå kunnet spare 27.500 kroner i BSU. Da har de fått igjen 20 prosent av dette på skatten, tilsvarende 5500 kroner.

Nå vil regjeringen endre det til at de som sparer får ti prosent i stedet for 20 igjen på skatten. Det betyr at man får igjen 2750 kroner på skatten.

Det vil spare staten for 575 millioner kroner i årlige utgifter.

– Det er bra å oppmuntre til boligsparing, men BSU er i praksis en belønning til unge som allerede har godt med penger. Det er mange langt bedre og mer målrettede måter å gi unge mennesker bedre råd, og innpass på boligmarkedet sier fungerende finanspolitiske talsperson i SV, Cato Brunvand Ellingsen, til Nettavisen.

LES OGSÅ: Britt mistet nesten livet da biopeisen eksploderte: – Jeg løftet armen og så at den var helt sort

– Håpløst

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim syns man burde ventet med å kutte i ordningen til man hadde noe bedre.

– Jeg syns det er håpløst å kutte i en ordning for unge boligkjøpere uten å diskutere eller lansere et alternativ, sier han til Nettavisen.

– De får vente med kuttet til de har jobbet fram et godt alternativ for unge førstegangskjøpere! Men nei da, her lokker det mer med noen hundre millioner i skatteproveny, fortsetter han.

Eksperten sier man også så dette da ordningen for individuell pensjonssparing (IPS) ble endret.

– Man snakker i det vide og det brede om behovet for boligsparing på grunn av utlånsforskriften, og egen pensjonssparing på grunn av pensjonsreformen. Men så kutter man ned de å konkrete spareordningene som er rettet mot disse utfordringene.

Neste uke kan du møte en soldat på jobb: – Viktigere enn noen gang å være synlige

Ikke for rikfolk

– Det er skuffende at man reduserer verdien av BSU-sparing, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i bransjeorganisasjonen Finans Norge til Nettavisen.

– De rike eller de med stor foreldrebank trenger ikke BSU for å klare seg. Det er de andre denne ordningen er viktig for. Poenget er at du kan spare når du begynner i jobb, og det rammer jo de flest en eller annen gang, fortsetter han.

Staavi påpeker i likhet med Kvadsheim at både pensjonsreformen og utlånsforskriften legger opp til å stimulere privat sparing.

– Men regjeringen har nå redusert verdien av både BSU og IPS.

– Stort løft i studiestøtten

Nettavisen snakket med leder av Norsk studentorganisasjon, Maika Godal Dam, like etter at enigheten var klar.

– Hva synes du om denne budsjettenigheten med SV?

– Jeg vil starte med å si at studentene får et stort løft i studiestøtten. Det er en seier for norske studenter. Så kommer denne seieren med en bismak fordi det blir innført skolepenger for internasjonale studenter, sier Godal til Nettavisen i videointervjuet over.

– Studiestøtten har ikke vært på dette nivået siden 2007/2008. Det er klart det kommer godt med i tøffe økonomiske tider, også for studentene, legger hun til.

Hun takker SV for denne økningen til studentene.

Tønsberg-mann skal ha lurt unge jenter til å sende nakenbilder, så truet dem

Jeanett (40) er sexolog: – Det er spesielt én ting mange sliter med