Gå til sidens hovedinnhold

Bredbånd fra Horten i verdensrommet: – Prestisje for våre ansatte

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå skal astronautene på Den Internasjonale Romstasjonen ISS få skikkelig bredbånd.

Nye kommunikasjonsbokser fra KSE i Knudsrødveien gir astronautene mer datakapasitet og båndbredde. Selvfølgelig for sitt vitenskapelig arbeide 350 km ute i verdensrommet, men også til å bruke på fritida til å nettsurfe, skype, sende selfies og kommunisere med venner.

Så nå stiger spenningen hos KSE (Kongsbergs Space Electronics), tidligere Norspace i Knudsrødveien. Etter at deres svartmalte konverterbokser, som inngår i den gigantiske ISS-romstasjonen, ble fraktet opp som pakkegods i februar, skal alt pakkes ut og monteres i verdensrommet.

LES OGSÅ: Brukte koronatida godt: Ny 150-millioners kontrakt og ny robotlinje i Knudsrødveien

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tur i verdensrommet

– Det skal skje ved en såkalt «space walk» hvor astronautene beveger seg og jobber på utsiden av ISS for å montere utstyret. Dette vil gi astronautene og vitenskapsmennene på ISS bedret tilgang til bredbånd og bedre kommunikasjonsmuligheter der oppe, sier Grunde Joheim i KSE og legger til:

– Dette er viktig for det vitenskapelige arbeidet og forsøkene astronautene skal gjøre om bord i ISS, men så klart er det greit med bredbånd til andre ting også, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Over to og et halvt år

– Dette er en kontrakt og et oppdrag vi begynte på i 2014; utviklet, kvalifiserte, produserte og testet fram til 2017. Da alt var gjennomtest, klart og godkjent her i Horten ble de fire boksene sendt til vår oppdragsgiver, MDA i England, sier markedsdirektør Ellen D. Tuset til Gjengangeren.

– Fire bokser med høyteknologisk nyskapning – for ikke å si nybrottsarbeid – og nærmere tre år med jobb fra start til levering. Dette er vel både en stor og prestisjefull kontrakt for dere her i Horten?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prestisje

– Kontrakten var på rundt 25 millioner kroner, men det er klart at vårt bidrag til COLKA og ESA-delen av ISS er gode referanser og prestisje for våre KSE-ansatte her i Horten. Kontrakten har også åpnet for flere kontrakter med tilsvarende utstyr sier hun fornøyd og legger til:

– Kontrakten var på fire bokser. To aktive konvertere for kommunikasjonen opp og ned og to bokser i reserve, som backup hvis noe skulle skje, sier hun.

ISS-stasjonen

Den Internasjonale Romstasjonen ISS er den eneste som går i fast bane rundt jorda. Den er et gigantisk samarbeidsprosjekt mellom amerikanske NASA, russiske Roskosmos, europeiske ESA (hvor Norge er et aktivt medlem), kanadiske CSA og japanske JAXA. Stasjonen er et gigantisk byggesett som startet i det små i år 2000 og som siden har blitt utvidet med fellesarealer og mer private moduler. «Vår» og ESAs modul, Columbus, ble koblet til stasjonen i 2007 og ble en del av ISS sammen med amerikanernes og russernes to hovedmoduler da.

ISS har vært bemannet siden 2003. Stasjonen har to til tre personer i langtidsbesetningen som er der noen måneder før de blir byttet ut, men er også vareleveranser og «bussreiser» med korttidsbesøk så det har vært inntil 10 personer på ISS samtidig. Norge har aldri hatt noen på ISS.

Det nærmeste vi har kommet er svensk-norske Christer Fuglesang som var i ESA-kontingenten fra 10. til 22. desember 2006.

LES OGSÅ:– Arbeidstakere med høyere utdanning er mangelvare i Vestfold og Telemark

Kommentarer til denne saken