2016 – året det brant så mange bygg i Re, brannvesenet vet ikke hvorfor

TOTALSKADET: Dette våningshuset på en gård ved i Re ble flammenes rov tidlig på året i fjor. Brannen går dermed inn i en stygg årsstatistikk for kommunen.

TOTALSKADET: Dette våningshuset på en gård ved i Re ble flammenes rov tidlig på året i fjor. Brannen går dermed inn i en stygg årsstatistikk for kommunen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Landbrukskommunen Re ligger suverent på topp i antall bygningsbranner i Vestfold.

DEL

(Tønsbergs Blad) Med 12 bygningsbranner i 2016 har Re nesten tre ganger så mange branner per tusen innbyggere som landsgjennomsnittet. (Se tabell i slutten av saken).

– Vi har ingen god forklaring på hvorfor det var så mange bygningsbranner i Re i fjor.

Det sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen.

Han peker på at fjoråret var svært spesielt for Re, og at antallet bygningsbranner i kommunen ligger jevnt på fem til sju i året, i alle fall siden 2013.

LES OGSÅ: Her brenner det oftere enn før

Skyhøyt over gjennomsnittet

Gjennomsnittet for antall bygningsbranner i Vestfold interkommunale brannvesens område (Tjøme, Nøtterøy, Tønsberg, Horten, Holmestrand og Re) er 0,71 branner per tusen innbyggere. Landsgjennomsnittet er 0,57. Fjorårets skyhøye 1,27 branner per tusen av Res i alt 8200 innbyggere karakteriserer brannsjef Pettersen slik:

– Det er veldig spesielt. Vi kommer til å følge med på Re og se hvordan det utvikler seg i 2017. De andre kommunene i vårt distrikt hadde i fjor et antall bygningsbranner som stort sett var på det jevne.

LES OGSÅ: Snart like mange bygningsbranner som i hele 2015

Brannsjef Per Olav Pettersen kan ikke unngå å peke på den aller største «brannsynderen» i norske hus, komfyren.

– Den står for 36–37 prosent av alle bygningsbrannene i Norge, påpeker Pettersen, som sterkt anbefaler såkalt komfyrvakt.

– Pårørende, naboer, alle som har kontakt med noen som de forstår trenger komfyrvakt bør engasjere seg slik at det blir montert, sier han, og peker på at bygningsbranner ofte er et sosialt fenomen.

LES OGSÅ: Familie i Re: – Vet ikke hva vi skal gjøre nå

Også et sosialt fenomen

– Det brenner oftere hos sårbare grupper som eldre, hos mennesker med kognitiv svikt og hos mennesker med psykiske- eller rusproblemer, sier Pettersen.

Og så framhever han igjen brannvarsleren, som er det enkelttiltaket som kanskje er viktigst for brannvern i boliger.

– Vi anbefaler at varslerne er seriekoblet, og at de høres godt på soverommet. Sjekk med jevne mellomrom at de virker, og de bør være mindre enn ti år gamle.

År/kommune Tjøme Nøtterøy Tønsberg Horten Holmestrand Hof Re
2013 7 13 46 25 15 5 7
2014 5 13 33 18 16 0 6
2015 4 11 25 16 12 2 4
2016 4 11 35 14 9 3 12

Artikkeltags