Gå til sidens hovedinnhold

Vifte startet boligbrann: – Er trukket fra markedet over hele landet

Artikkelen er over 3 år gammel

I desember i fjor begynte det å brenne på badet i et bolighus i Lofoten. Nå har Kripos funnet ut at en baderomsvifte var årsaken. Produsenten har nå trukket baderomsviften fra markedet etter flere branner over hele landet.

(Tønsbergs Blad)

Det var i desember i fjor at beboerne oppdaget at det brant på badet i kjelleretasjen. Huseieren prøvde å slokke, men røyken var så tett at han måtte forlate.

Brannvesenet kom, og brannen ble raskt slokket. Huset fikk større røykskader og familien på syv måtte flytte ut.

Politiet gikk tidlig ut og mente at det var baderomsvifta som var årsaken.

Politioverbetjent Terje Pedersen ved Svolvær politistasjon leder den tverrfaglige branngruppa i Lofoten, som består av politi, brann og El-tilsyn.

LES OGSÅ: Brann i bolig i Tønsberg – politiet mistenker at brannen er påsatt

Sendt til Kripos

Pedersen forteller at vifta ble sendt til Kripos for analyse og nå er svaret kommet.

– Det var vifta som var årsaken til brannen på Fygle. Inne i denne type vifter er det mange viklinger. En teknisk feil har ført til at det er blitt utviklet en såkalt lysbue. Den utvikler en svært høy temperatur på kort tid. Det har ført til at vifta er blitt antent før sikringen gikk. I dette tilfellet var det heldig at noen var hjemme og fikk slokket raskt slik at brannen ikke fikk utviklet seg, forteller Pedersen.

– Den typen som tok fyr på Fygle var fuktstyrt, men det finnes flere varianter, legger han til.

LES OGSÅ: Røykutvikling på hotell i Tønsberg sentrum

Huseieren er fornøyd med at årsaken er funnet.

– Det at vi nå har fått en konkret brannårsak gjør at vi slipper å gå tenke på hva som var årsaken og om det kan skje igjen, sier huseieren.

Årsak til flere branner

Politiet konkluderer nå med at denne type vifte er årsaken til brannen på Fygle og til flere boligbranner over hele landet.

– Bare de siste månedene har det vært 5–6 branner som er forårsaket av denne type vifter. De er av typen Silent Eco 100 og Silent Eco 125 og markedsføres av Flexit. Viftene av denne typen produsert før oktober 2017 er nå trukket tilbake fra markedet, sier Pedersen.

På hjemmesiden til Flexit opplyses det at de trekker tilbake produktene Silent Eco 100 og Silent Eco 125.

– I noen enkelttilfeller har produktet vært involvert i branntilløp. Det er ikke klarlagt om dette skyldes produkt eller andre omstendigheter. Men for å være på den sikre siden så tilbakekaller vi likevel lagerførte produkter produsert før oktober 2017. Produkter produsert etter oktober 2017 er en ny konstruksjon og ikke omfattet av dette, heter det på hjemmesiden til Flexit.

På hjemmesiden til Flexit ligger det også informasjon om hvordan kundene skal gå fram for å returnere produktet.

TRUKKET TILBAKE: De er denne type baderomsvifte som nå er trukket tilbake fra markedet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.