Branntepper kan gi falsk trygghet

En ny test viser at branntepper ofte ikke er til å stole på.

En ny test viser at branntepper ofte ikke er til å stole på. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Et brannteppe er ikke i nærheten av å være like effektivt som et brannslokkingsapparat.

DEL

(Siste) Det er en av konklusjonene i en fersk og omfattende test av branntepper på det norske markedet.

– Resultatene av testen er både overraskende og nedslående. Det er alvorlig at brannteppene ikke klarer å slokke branntilløp, slik denne testen avslører. Ved en brann har man kort tid på seg og branntepper som ikke fungerer kan gi en falsk trygghet, sier Espen Opedal, Direktør i Tryg Forsikring Norge.

Et brannteppe skal kvele et branntilløp ved at brannen ikke får tilgang på nok oksygen. Dette gjøres for eksempel ved at brannteppet legges på en kjele på kjøkkenet ved et branntilløp, og slik stenger åpninger hvor oksygen kan komme til.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har i løpet av de siste årene fått inn bekymringsmeldinger om at enkelte branntepper som selges på det norske markedet ikke fungerer tilstrekkelig. Det har kommet meldinger om tilfeller der brannen ikke har blitt slokket som forventet, og tilfeller der brannteppet har begynt å brenne.

DSB ga derfor RISE Fire Research i oppdrag å teste branntepper som finnes på det norske markedet. Teppene ble testet mot brann i matolje i frityrgryte, og hvert produkt ble testet tre ganger.

Testen viste at ingen av de seks brannteppene slokket brannen i alle de tre enkeltforsøkene. Brannen ble slokket i kun fire av til sammen 18 tester.

— Det er svært urovekkende at teppene fungerer så dårlig på denne type branner. Slike branntepper kan ha sin funksjon, men på kjøkkenet bør man ihvertfall ha en liten håndslukker lett tilgjengelig i tillegg. Disse er også lettere for barn å bruke, sier Opedal.

Saken fortsetter under bildet.

Røyksøylen over brannteppet antennes av flammer som kommer fra under teppet.

Røyksøylen over brannteppet antennes av flammer som kommer fra under teppet. Foto:

Branntesten foregikk ved at tre liter matolje ble varmet opp i en jerngryte til oljen spontanantente. Etter to minutter ble brannteppet lagt på.

En generell trend var at brannteppene i stor grad slapp gjennom mye røyk, og det oppstod i mange av forsøkene en tykk røyksøyle tvers gjennom teppet.

I 12 av de 14 forsøkene som ikke bestod testen, begynte røyksøylen å brenne. I tillegg viste testen at teppene ble gjennomtrukket av oljen som er i røyken, og at røyken kunne spontanantenne og at også oljen i teppet kunne ta fyr.

– Det er skremmende og langt fra godt nok. Et stort antall branntilløp starter ved komfyren. I mange tilfeller vil det være mer effektivt å legge på et lokk om det brenner i en kjele med matolje, for deretter å fjerne kjelen fra platen, sier Espen Opedal.

PS! I 2016 rykket brannvesenet ut til 3.138 branner i private hjem, det vil si omtrent ni branner hver eneste dag. Av disse var nesten halvparten (43 prosent) branner eller branntilløp ved komfyren på kjøkkenet. (ANB)

Matolje reantenner etter at brannteppet trekkes vekk etter 17 minutter. I dette tilfellet begynte også teppet å brenne på grunn av matolje som hadde trukket inn i teppet.

Matolje reantenner etter at brannteppet trekkes vekk etter 17 minutter. I dette tilfellet begynte også teppet å brenne på grunn av matolje som hadde trukket inn i teppet.

Artikkeltags