Forhandlerne av bøker vil ikke satse på ungdom

UNGDOMSBOK FRA HORTEN: – Det har sneket seg inn en forestilling om at ungdom ikke kjøper bøker, sier forfatter Jørgen Brekke.

UNGDOMSBOK FRA HORTEN: – Det har sneket seg inn en forestilling om at ungdom ikke kjøper bøker, sier forfatter Jørgen Brekke. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Da Jørgen Brekke debuterte med sin krimserie om Odd Singsaker, trykket trønderne boka til sitt bryst. Flying start fikk ikke hans ungdomsbok fra Horten.

DEL

I forrige uke var det Mammutsalg hos byens to bokhandlere. Da Gjengangeren var innom Norli bokhandel på Vektergården var den mest i øyenfallende plasseringen dominert av Jørn Lier Horst og andre bestselgere.

Kurt Aust' nye «Skipet med det onde øye» var ikke å se.

Full stopp i posten

Butikksjef Ida Heyn forklarer det med at boka var bestilt, men på grunn av at posten har bygget om sin sorteringssentral var den forsinket.

– Vi har et stort etterslep på bøker, men nå står den i stabler rett bak Mammut-disken, sier hun noen dager etterpå.

I Lensbergløkka 19 bor forfatter Jørgen Brekke. I mai kommer hans neste bok i krimserien fra Trondheim, «Avgrunnsblikk». Den er forhåndssolgt til samtlige bokhandlerkjeder.

MAMMUT for alle penga: Det er vanskelig for lokale forfattere å fange kjøpernes oppmerksomhet når det er Mammutsalg.

MAMMUT for alle penga: Det er vanskelig for lokale forfattere å fange kjøpernes oppmerksomhet når det er Mammutsalg. Foto:

Oppstuss i Trondheim

I Trondheim sørger media og bokhandlerne for at det blir oppstuss om utgivelsen.

Det samme skjedde ikke da han i høst kom ut med ungdomsboken «Oppdrag Mars», selv om begynnelsen av boka er lagt til Holtan ungdomsskole.

Når avisa stikker innom forfatteren lørdag formiddag er det med et løfte om at han ikke skal framstå som en sytekopp.

LES OGSÅ: Hortensforfatter Jørgen Brekke skal gi ut fem bøker på Juritzen

Ungdom faller utenfor

– Barnebøker går godt, men det ser ut til at bøker for ungdom havner i en helt annen kategori.

Det virker som det har sneket seg inn en idé om at ungdom ikke kjøper bøker. Det blir en selvoppfyllende profeti når forhandlerne ikke vil satse på dem.

LES OGSÅ: – Det føles som om det er første gang i livet jeg gjør noe jeg virkelig passer til

Kampen om en iøynefallende plassering, enten det gjelder ungdomsbøker eller lokale forfattere, mener han er like hard over alt.

Kjedene har makt

– Kjedene har fått mer makt. Bokhandlerne blir styrt ovenfra. De bestemmer hvilke bøker som skal ligge på de beste plassene. Alt er gjennomtenkt på forhånd, selv om det nok er litt spillerom lokalt også.

Han synes det hadde vært en god idé om bokhandlerne i Horten hadde en egen reol for lokale forfattere, hvor folk også kan kjøpe bøker noen år etter lanseringsfesten.

LES OGSÅ: Kurt Aust fikk eksperthjelp fra Marinemuseet

Trondheim viktigst

– Trondheim er et mye viktigere marked for meg enn Horten. Da jeg kom ut med den første krimboka fikk den mye oppmerksomhet der. Jeg husker jeg gikk gjennom byen, og kunne se at den lå godt synlig i vinduene til alle byens bokhandlere.

Serien fikk med det en brakdebut. De neste bøkene solgte ikke like bra, men nå peker salgskurven svakt oppover. Den siste «Paradisplaneten» har 25.000 i omløp.

Den samme effekten er det ikke mulig å få til i Horten. Byen er ikke stor nok.

– Bokhandlerne i byen gjør en bra jobb, men jeg tror det handler om bevisstgjøring. Lokal synlighet betyr mye for forfattere. Ikke bare handler det om økonomi, men også yrkesstolthet. Når en bruker ett år på en bok, vil vi jo at folk skal lese den også.

Kanskje ungdomsserie

Jørgen Brekke har også en løs idé om å skrive enda en ungdomsserie, da med mer jordnært og realistisk innhold. Sannsynligvis blir handlingen lagt til Horten. I så fall kunne det vært fint med lokal hylle.

Lokal forfatterhylle

– Er det mulig å få til en egen hylle med gamle og nye titler av lokale forfattere, Ida Heyn?

– Det er sikkert mulig, men det er ingen god løsning. Det betinger at kundene vet at forfatteren er lokal. Hvis de vil ha en krimbok av Jørgen Brekke vil de oppsøke krimhyllene, og ikke hylla for lokale forfattere.

– Hvem er det som bestemmer hvor bøkene skal plasseres?

– Det bestemmer vi helt selv, men vi ville nok fått noen reaksjoner om vi la lokale bøker i front nå som det er Mammutsalg.

Mye oversatt litteratur

– Hvorfor får ungdomsbøker så liten oppmerksomhet?

– Forlagene og kjedene har ikke samme fokus på norske ungdomsbøker som de har på annen norsk litteratur.

Det er mye oversatt litteratur for denne gruppen. I Horten har vi to lokale fantasyforfattere, Ellen Fossum og Anna Eline Bolstad. Da de skulle sitte her og signere bøker, markedsførte vi det på Facebook. Noe eget budsjett for det har vi dessverre ikke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.