Gå til sidens hovedinnhold

– Beskytt hunden din i sommervarmen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det finnes mer 400.000 hunder i Norge, og de aller fleste hundeeiere er omsorgsfulle med kjæledyret sitt.

Mange nyter nå sydentemperaturene, men høy temperatur er ikke like bra for våre firbente venner. Hunder tåler veldig lite varme. Med temperaturer opp mot 30 grader, er det ekstremt viktig at hunden har tilgang på vann hele tiden. Det er nemlig slik at dersom hunden din blir uttørket og får heteslag, er det ikke sikkert den klarer å ta til seg vann selv. Det advares spesielt mot å la hunden være igjen i bilen i varmen.

Tegn på at hunden din begynner å bli uttørret er at den er veldig slapp, eller det skummer i munnen og den peser. Et annet tegn er at når du løfter opp pelsen, trekker den seg ikke raskt tilbake.

Når vår kjære statsminister Erna Solberg i et intervju ble spurt om hun har et favorittkjæledyr, svarte hun raskt at hund er hennes «favoritt».

Høyre mener at hunder virkelig fortjener benevnelsen «menneskets beste venn». De er trofaste, intelligente, hengivne, kjærlige og de er kjent for å forbedre vår fysiske og mentale helse.

Høyre er et hundevennlig parti og er klar over at svært mange personer bruker og er avhengige av hund hver eneste dag. Vi mener imidlertid at mer må gjøres for å bedre hundens og eiernes rettigheter.

Høyre er bl.a. glad for at Stortinget 7. juni 2021 vedtok å endre ordlyden i dyrevelferdsloven. Den nye ordlyden i avlsparagrafen (paragraf 25) skal presisere at alle de ulike aktørene involvert i avlen har ansvar for at dyr avles med god funksjon og god helse.

I mange byer, også i Horten er det etablert en egen hundepark. Den fungerer som en møteplass på tvers av generasjoner. I Handlingsplanen for friluftsliv oppfordrer regjeringen kommunene å legge til rette for egne områder for trening/aktivitet med hund.

I Kvalitetsreformen «Leve hele livet (2017-2018)» beskrives bl.a. at hunder kan være god hjelp mot ensomhet, holde eldre i aktivitet og gi gode opplevelser i hverdagen. Dette gjelder både for de som har egen hund hjemme, ved bruk av besøkshund/gledesspredere på sykehjem og sykehus, eller de som får assistanse av hund i hverdagen.

Hunder brukes også i terapi for psykisk syke.

Kommentarer til denne saken