Moderne teknologi skal muliggjøre en effektiv økologisk overvåking av Indre havn. Ren Indre havn-prosjektet har sørget for at sjøbunnen endelig er friskmeldt. Nå fortsetter arbeidet med å sikre området mot mulig ny forurensning.

– En viktig forutsetning her er effektiv deling av data. Den autonome farkosten Hugin og lignende farkoster gir oss enkelt sporene. Framover blir det viktig å fokusere på å stanse ny forurensning, som å se på faunaen i sjøbunnen og ikke minst følge utviklingen. Det som vokser i sjøen er viktig for oss mennesker. Bleier, sjampo, kosmetikk, hudkrem og tannkrem inneholder tare, påpeker Bjørn Jalving, direktør i Kongsberg Maritime.

LES OGSÅ: Koronaløsningen til Nicklas og Martin i Horten tas i bruk over hele Sør-Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fra asfalt til sjø

– Det gjelder å finne kildene til forurensningen. En utfordring er urban avrenning fra tette flater som asfalt til sjø. Et eksempel er veivann. Et annet er utslipp av overvann med utilsiktet blanding av kloakk. Framover blir det viktig å sjekke at de deponerte massene ligger stabilt i Indre havn, og at tildekkingslaget fungerer etter hensikten. Resultatene fra prosjektet Ren Oslofjord viser mye forurensning i områdene som er påvirket av ulik urban avrenning. Slik som eksempelvis utslipp fra de store tunnelene i Oslo, sier Bjørn Jalving til Gjengangeren.

Overvåkingen kan skje ved å sette ut kamera på sjøbunnen. Kontroll av sedimenter fra sjøbunnen er viktig. Dersom det lukter kraftig av sulfid, som råtne egg, betyr det mangel på oksygen. Nedbryting av organisk materiale fører til et høyt forbruk av oksygen, og når oksygenet er brukt opp, vil organismer som kan bruke sulfat dominere, og det blir blant annet produsert H2 gass.

LES OGSÅ: Geir Øyen jobber på et av verdens mest moderne forskningsfartøy: – Tror jeg har den beste jobben i Horten

– Som å slå på lyset under vann

Bruk av sonardata kan også benyttes til å rydde bort teiner. Det blir som å slå på lyset under vann. Man kan for eksempel følge en GPS-merket sel i Oslofjorden.

– Det gjelder å samle og dele data som økologisk informasjon. Den kan vi benytte i skoleverket. Kongsberg Maritime har levert en tauet sonar som gjør at elever på tokt selv kan utføre kartlegging og søke etter avfall å sjøbunnen. Eventuelle funn kan kartlegges og sendes via sky til en felles kartløsning som er tilgjengelig for alle. Så må vi ha fokus på å gjøre plattformen tilgjengelig, som direkte på en mobiltelefon, forteller Bjørn Jalving.

LES OGSÅ: Næringslivsloggen: Mor og datter tar over denne butikken i Horten sentrum

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Fra Hugin til sentralt arkiv

– Informasjon fra Hugin må lagres direkte i et sentralt arkiv. Fra dette arkivet kan vi følge livet i verdens største innenskjærs korallrev som ligger ved Hvaler i Oslofjorden, eller hummerens vandring i Færder nasjonalpark. Vi kan avsløre tjuvfiske, miljøkriminalitet og ikke minst ting vi etterlater oss på havbunnen, som skipsvrak. Vi kan følge med i samtid og dermed unngå miljøkatastrofer.

Slik skal teknologi fra Kongsberg Maritime bidra til verdiskapning inn i framtida.